Hovenijer: Formiranje Zajednice nije opcija već obaveza Kosova

Ambasador SAD na Kosovu, Džefri Hovenijer, izjavio je da je sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom potvrdila kosovska skupština i da je kao takav pravno obavezujući, te da ...
Image

Hovenijer je u razgovoru sa novinarima nekoliko kosovskih medija, između kojih i Radija Kim, rekao da vlasti ne mogu da odlučuju koje će pravno obavezujuće sporazume sprovoditi, a koje ne.

Ambasador SAD dodao je da je Kosovo „država koja sledi sprovođenje zakona“ i stoga su očekivanja da će sprovesti i sporazum o ZSO.

„Dakle, naše očekivanje je da će ispuniti svoju pravno obavezujuću obavezu i sprovesti Zajednicu opština sa srpskom većinom. Takođe čvrsto verujemo da je to u interesu Kosova. Ovo je važan element šireg nastojanja da se podstakne normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Ali bez obzira na Srbiju, ovo je važna stvar za Kosovo, i ako ništa drugo, događaji u poslednjih nekoliko meseci su pokazali da su elementi kosovskog društva, i da budemo vrlo, vrlo jasni, kosovski Srbi su građani Kosova, stanovnici Kosova“, naveo je Hovenijer.

Hovenijer je dodao da su svesni zabrinutosti da bi ZSO mogla biti zloupotrebljena na različite načine ili da „stvori treći nivo upravljanja i defunkcionalizaciju Kosova“.

„Svesni smo zabrinutosti da bi Asocijacija mogla biti zloupotrebljena na izvestan način ili za stvaranje trećeg sloja vlasti kako bi se stvorila disfunkcija koja bi na neki način uticala na dobar poredak kosovske države. Mi to ne podržavamo“, istakao je Hovenijer.

Američki diplomata je u susretu sa novinarima rekao da su nedavne krize u severnom delu Kosova otežale fokusiranje na strateško pitanje postizanja sveobuhvatnog sporazuma i izrazio nadu da će u novoj godini biti nastavka intenzivnijih razgovora.

Ceo intervju čitajte na internet stranici Kim-a. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.