Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Hovenijer: Izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer ocenio je da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu i dodao da ne treba koristiti silu za ulazak u opštinske ...
Image

On je, nakon redovnog nedeljnog sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da SAD ne smatraju dobrom idejom da se silom pristupi opštinskim zgradama.

„Juče sam dao neke komentare. Pričali smo o istoj stvari. SAD smatraju da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu. Ne mislimo da je dobra ideja koristiti silu za pristup zgradama koje možda uopšte nisu pristupačne“, rekao je on.

Hovenijer je rekao da SAD podržavaju novi nacrt ZSO koji je predložio premijer Aljbin Kurti, dodajući da smatraju da kosovska vlada ima odgovornost da hitno krene dalje sa pregovorima, a zatim i formiranjem ZSO.

„Nekoliko puta smo rekli da ideje treba staviti na sto, da znamo šta je vizija. Želimo da ovaj proces napreduje. Često smo govorili stvari koje je rekao i premijer Kurti. Ne želimo da Asocijacija bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Jasno smo izneli našu verziju. Ali važno je da i Kosovo stavi svoje ideje na sto“, rekao je on.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.