Hovenijer: Kosovo u Otvorenom Balkanu samo kao ravnopravno, bez fusnote

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, izjavio je da Kosovo može da bude član "Otvorenog Balkana" samo ako je ravnopravno sa svim drugim državama.
Image

On je za prištinsku televiziju ATV rekao da je protiv učešća Kosova u ovoj inicijativi ako se ne smatra ravnopravnim.

„SAD su mu javno izrazile podršku. Imali smo dva uslova za našu podršku, najmanje dva, ali dva važna za Kosovo su prvo ako Kosovo učestvuje u tome moraće da učestvuje kao ravnopravan partner. Jedna od šest država Zapadnog Balkana. Bez zvezdice, bez fusnote, bez posebnog statusa. Moralo bi da bude jedno od šest mesta kao i sva ostala. A drugi uslov je bio da sama inicijativa bude u skladu sa procesom članstva u EU i da njen put bude ka članstvu u EU“, rekao je ambasador.

Podvukao je da SAD podržavaju „Otvoreni Balkan“ pod uslovom da su ovi uslovi ispunjeni.

„Ali, veoma smo svesni da je ovo suverena odluka. Vlada Kosova sama mora odlučiti u koje aranžmane želi da bude uključena. Vlada Kosova do sada nije bila zainteresovana da se pridruži inicijativi ‘Otvoreni Balkan'“, rekao je Hovenijer.

Kazao je da podržavaju ovu inicijativu ako bude komplementarna i ako pomaže da se ostvare ciljevi slobodnog kretanja robe, ljudi, kapitala i smanjenja trgovinskih barijera.

„Ali ako postane prepreka za sve ove stvari, ili ako postane oruđe za spoljni uticaj, onda to ne bismo podržali“, rekao je Hovenijer.

„ZSO se mora osnovati, ali u skladu sa kosovskim ustavom“

„Najvažnije, mislim da je moj kolega, zamenik pomoćnika državnog sekretara (Gabrijel) Eskobar, to javno rekao, kao što sam i ja rekao, i ovo nije promena politike, već Asocijacija mora da se uradi na način da poštuje Ustav Kosova. To mora biti urađeno na način koji ne utiče negativno na ustavni poredak, smatramo da odluka Ustavnog suda daje odgovarajući okvir da se krene dalje u sprovođenju ove obaveze“, rekao je Hovenijer za prištinsku televiziju ATV.

Rekao je da niko ne želi stvaranje druge Republike Srpske.

„Postoji mnogo načina da se stvori ovaj entitet, da se vidi realizacija ovog opredeljenja, koji su u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ni SAD ni naši zapadnoevropski partneri nemaju interes da vide nešto poput druge Republike Srpske ili nečega što bi narušilo ustavni poredak ili uticalo na dobro funkcionisanje kosovske vlade“, dodao je Hovenijer.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.