Hovenijer osudio paljenje automobila na severu Kosova: Preregistracija da traje 12 meseci

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Džefri Hovenijer, osudio je paljenje automobila na severu Kosova, ponavljajući i zahtev da se period sprovođenja odluke o preregistraciji na RKS ...
Image

„SAD osuđuju paljenje ili uništavanje imovine i svaki pokušaj da se zastraše oni koji imaju ili nameravaju da dobiju RKS automobilske tablice prema kosovskom zakonu. To su kukavička i krivična dela“ – naveo je Hovenijer.

„Ponavljamo naš zahtev za potpuno produženje perioda implementacije kako bi preregistracija na RKS tablice mogla da se izvrši tokom 12 meseci, uz potvrđivanje da Kosovo ima pravo da primeni ovu promenu“ – naveo je on. 

Hovenijer je tako još jednom ponovio ranije pozive međunarodnih zvaničnika da kosovska vlada produži rokove za preregistraciju na RKS tablice, odnosno da taj period traje 12 meseci. 

Podsetimo, prema odluci kosovske vlade od oktobra prošle godine, u vezi sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu, bilo je predviđeno nekoliko mera sankcionisanja onih koji nisu preregistrovali svoja vozila sa ovim tablicama na RKS tablice. Prema ovoj odluci, od 1. aprila građani neće moći da preregistruju svoja vozila na RKS tablice uz poreske olakšice, a nakon 21. aprila srpske registarske tablice kao što KM, PR, GL i slično neće biti dozvoljene na Kosovu.

Nakon ove odluke, krajem novembra prošle godine, Beograd i Priština postigli su i dogovor o registarskim tablicama, a iz EU su danas potvrdili da ovaj sporazum nema krajnji rok i datum isticanja. 

U javnosti se danima spekuliše da će sutra stupiti na snagu deo odluke kosovske vlade o prekidu olakšica, zbog čega su tokom prethodnih dana građani u većem broju pokušavali da preregistruju svoja vozila na RKS tablice. Međutim, još uvek nema zvanične potvrde ove informacije, a na severu Kosova zapaljeno je tokom prethodna dva dana čak pet automobila sa RKS tablicama.

Istovremeno, pojedini građani na severu Kosova koji poseduju srpske registarske tablice gradova na KiM suočavaju se od početka godine sa problemom nemogućnosti saobraćanja van Kosova, odnosno prilikom ulaska na Kosovo ukoliko poseduju vozila koja su registrovana na srpske tablice gradova na Kosovu nakon 21. novembra prošle godine. Njima je zvanično na prelazima, od strane kosovskih vlasti – ulaz na Kosovo, odnosno izlaz, zabranjen. Sugrađani sa kojima smo razgovarali takođe su svedočili da se ovakva odluka nije kontinuirano sprovodila na prelazima na severu, odnosno da je to u pojedinim slučajevima zavisilo od službenika do službenika Kosovske policije. 

Pročitajte još: 

Vučić o KM tablicama: EU potvrdila da smo u pravu, šta još tražite od mene?

Stano: Sporazum o registarskim tablicama nema krajnji rok

Sever Kosova: Još tri slučaja paljevine automobila sa „RKS“ tablicama

„KM ostaje“: Sutra ističe rok za (pre)registraciju uz olakšice? Redovi ispred AMSS

AMSS u reakciji na Dveri: Navodi netačni i neistiniti, nemamo poslovnu jedinicu na KiM


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.