Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Hovenijer: Pažljivo pratimo izborni proces na severu

Stav Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povodom ponovljenih izbora za gradonačelnike i opštine na severu Kosova je jasan i nepromenjen, naveo američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer.
Image

„SAD i naši partneri pažljivo prate ovaj proces. Očekujemo od Vlade Kosova da bude osetljiva na brige svojih građana na severu Kosova tokom ovog procesa“, naveo je Hovenijer.

Kosovo će održati ponovljene izbore za gradonačelnike i opštine 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova u kojima su aktuelni gradonačelnici podneli ostavke 5. novembra 2022. godine.

Hovenijer navodi da ceni „napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim kandidatima da učestvuju“.

„Sve političke partije na Kosovu imale su priliku da izaberu učešće u demokratskom procesu izbora. Podsticali smo kandidate iz svih političkih partija da učestvuju u ovom demokratskom procesu“, navodi američki ambasador na Kosovu.

Dodaje da će međunarodna zajednica oštro osuditi nastojanja da se ometa sprovođenje ovih izbora, zastrašivanjem ili bilo kakvom pretnjom ili upotrebom nasilja.

„Građani na severu Kosova i sve političke partije imaju odgovornost da poštuju demokratski proces priznajući da su svi imali priliku da se registruju i učestvuju“, navodi on.

Srpska lista, najveća partija Srba na severu Kosova, odbila je da učestvuje u izborima na severu Kosova. Partija kosovskih Srba odustala je od lokalnih izbora na severu Kosova 20. aprila iako je prvobitno prijavila da će učestvovati. Kako su rekli iz ove partije, nema „adekvatnih uslova za održavanje izbora“.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.