Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Hovenijer: Ponosni smo na ranu i stalnu podršku Kosovu

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, čestitajući 15. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, naveo je da su SAD ponosne na svoju “ranu i stalnu ...
Image

Džefri Hovenijer je podsetio na to da je Kosovo na današnji dan pre petnaest godina proglasilo nezavisnost, a da su ga dan kasnije, 18. februara 2008, Sjedinjene Američke Države zvanično priznale kao suverenu i nezavisnu državu. 

Dodaje da je tom prilikom tadašnja državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila da „uspostavljanje diplomatskih odnosa između naše dve zemlje potvrđuje posebne prijateljske veze koje povezuju narod Sjedinjenih Američkih Država i Kosova“.

Američki ambasador kaže da je Kosovo u proteklih petnaest godina na “neverovatnom putu”.

“Tokom ove decenije i po – i više – imao sam privilegiju i čast da prisustvujem vašoj izuzetnoj istoriji. Lično sam video veliki napredak koji je narod Kosova postigao u proteklih petnaest godina”, kaže Hovenijer.

Prema njegovim rečima, ovo je rezultat “napornog rada i posvećenosti naroda Kosova na unapređivanju suvereniteta, nezavisnosti i demokratije svoje zemlje”.

“Sjedinjene Američke Države su ponosne na svoju ranu i stalnu podršku Kosovu i na naše partnerstvo sa narodom Kosova dok ova mlada zemlja zauzima mesto koje joj pripada u evropskim, evroatlantskim i međunarodnim strukturama”, navodi Hovenijer.

Ponavlja da su SAD uz Kosovo od početka, te da je zajedničko partnerstvo čvrsto kao stena. 

“Dok gledamo napred, cenimo i priznajemo napore Kosova da izgradi prosperitetnu, stabilnu i sigurnu budućnost. Tu smo da vas podržimo i sarađujemo sa vama. Nastavićemo da produbljujemo naše partnerstvo, jer u suštini, naš odnos čine naše zajedničke vrednosti slobode, demokratije, nezavisnosti i različitosti”, poručuje ambasador Hovenijer.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.