Hovenijer: SAD veoma ozbiljne u pogledu osnivanja ZSO

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da je sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) potvrdila kosovska skupština i da je kao takav pravno obavezujući i da ...
Image

On je u razgovoru sa novinarima rekao da „države ne mogu da odlučuju koje će pravno obavezujuće sporazume sprovoditi, a koje ne“.

Ambasador SAD je dodao da je Kosovo „država koja prati primenu zakona“ i stoga su očekivanja da će sprovesti sporazum o ZSO.

„Takođe snažno verujemo da je u interesu Kosova da uradi tako nešto. Ovo je važan element ovog širokog nastojanja da se ubrza normalizacija odnosa Kosova i Srbije“, naveo je Hovenijer.

On je rekao da su SAD veoma ozbiljne u pogledu osnivanja ZSO i da će razgovarati sa mnogim zainteresovanim stranama.

Hovenijer je dodao da su svesni zabrinutosti da bi ZSO mogla biti zloupotrebljena na različite načine ili da „stvori treći nivo upravljanja i defunkcionalizaciju Kosova“.

„Mi ne podržavamo ovako nešto i to nije nova stvar u stavu SAD. Ono što smo vrlo jasno rekli Vladi jeste da smatramo da ZSO treba da ide napred. Ali to ne bi trebalo da se radi na način koji je protivan sadašnjem Ustavu Kosova, ili suprotno odluci Ustavnog suda iz 2015. godine. Verujemo da prema ovim odredbama postoji mnogo prostora da ZSO postane i funkcioniše i da se bavi svim problemima etničkih Srba na Kosovu. U zdravstvu i obrazovanju posebno“, istakao je Hovenijer.

Dodao je da su svi stavovi da o pitanju ZSO treba razgovarati u okviru dijaloga uz posredovanje EU i taj stav se neće menjati.

Američki diplomata je u susretu sa novinarima rekao da su nedavne krize u severnom delu Kosova otežale fokusiranje na strateško pitanje postizanja sveobuhvatnog sporazuma i izrazio nadu da će u novoj godini biti nastavka intenzivnijih razgovora.

„Posvećeni smo radu na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa usredsređenog na međusobno priznavanje. Verujemo da je najbolji put napred da se hitno razgovara o predlogu EU, koji predlažu Francuska i Nemačka, a koji SAD u potpunosti podržavaju. To direktno doprinosi postizanju dogovora o nekim važnim pitanjima izmedju dve države“, rekao je američki ambasador.

Hovenijer je kazao da SAD podržavaju dijalog uz posredovanje EU, ali je odbio da govori o vremenskom okviru za postizanje konačnog sporazuma i dodao da pitanje rokova pripada posrednicima EU i da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dao neke komentare u kojima je izrazio nadu za mart 2023. godine.

Ocenio je da je postizanje sporazuma za SAD hitno i veoma važno pitanje i da će učiniti sve da to pitanje bude unapređeno na najefikasniji način.

Hovenijer je ponovio stav SAD o Kosovu – „da su 2008. priznali Kosovo kao nezavisnu državu, i to u postojećim granicama“.

„I želim da ponovim ovo. Želim da budem siguran da ljudi shvate da iz naše perspektive sever Kosova ima više pažnje, da je deo Republike Kosovo i da ga tako tretiram“, kazao je američki ambasador na Kosovu.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.