Humanitarna pomoć Pokrajinske vlade i Crvenog krsta Eparhiji raško-prizrenskoj

Pokrajinska vlada i Crveni krst Novog Sada uputili su humanitarnu pomoć Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji vrednu 3 i po miliona dinara. 
Image

Pomoć se sastoji, pre svega, od životnih namirnica, koje već tradicionalno svake godine u maju upućujemo Eparhiji raško-prizrenskoj na Kosovu i Metohiji, kaže sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta u Novom Sadu Dragan Lazić.

Kako je istakao pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoran Milošević, pomoć je namenjena stanovništvu srpke nacionalnosti, ali i svima ostalima kojima je neophodna.

Kamion sa humanitarnom pomoći krenuo je juče ispred distributivnog centra Crvenog krsta put KiM.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević prisustvovao je ispraćaju humanitarne pomoći za stanovništvo na Kosovu i Metohiji, koju je Pokrajinska vlada donirala Eparhiji raško-prizrenskoj.

„Pokrajinska vlada, rukovođena principima solidarnosti i podrške, i ove godine podržava naše sunarodnike, prosleđujući im još jedan kontingent humanitarne pomoći, koji se očituje ne samo u robi koju šaljemo već, pre svega, u poruci da smo i danas zajedno“, rekao je tom prilikom Milošević.

Sekretar je istakao da se moramo rukovoditi humanizmom, a ne samo principom ekonomskog razvoja.

„Nećemo da budemo pasivni, već moramo da idemo napred, vođeni principom uljuđenja zajednice koja vapi za rukom solidarnosti, podrške i razumevanja, slično kao što Eparhija raško-prizrenska osluškuje potrebe ljudi iz svih verskih zajednica na Kosovu i Metohiji kojima je potreban jedan obrok“, naglasio je Milošević.

On je izrazio nadu da će u godinama koje dolaze možda biti manje potrebe da se humanitarno pomažu naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji, ukoliko se stvore drugi preduslovi za njihov ostanak na vekovnim ognjištima.

Ispraćaju kontingenta humanitarne pomoći prisustvovao je i sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, koji je podsetio na to da je osnovni cilj ove akcije, koja se već godinama realizuje u mesecu maju, podrška opstanku Narodnih kuhinja Eparhije raško-prizrenske.

Iz magacina Gradske organizacije Crvenog krsta u Petrovaradinu put KiM krenula je donacija koju čine 22 palete sa osnovnim životnim namirnicama, prehrambenim i higijenskim proizvodima, namenjenim socijalno ugroženom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

RTV


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.