I Kurti primio pismo od Makrona, Šolca i Melonijeve pred sastanak u Briselu

Kosovski premijer Aljbin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni povodom sastanka koji će ...
Image

Iz Kurtijevog kabineta je saopšteno da su u ovom pismu oni pozdravili njegove izjave u vezi s francusko-nemačkim predlogom, prenosi Tanjug „Kohu ditore“.

U saopštenju se navodi da su Makron, Šolc i Meloni izrazili uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine.

I predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pisalo je troje evropskih državnika.

Kako je sinoć javio RTS, sadržaj pisma nije poznat.

Srpska premijerka Ana Brnabić upitana danas o pismu koje je dobio Vučić, kazala je da je ono upućeno u Predsedništvo i da nije u redu da ga komentariše.

Zvaničnici u Briselu, upućeni u dijalog Beograda i Prištine, rekli su novinarima iza zatvorenih vrata da EU i SAD očekuju da Vučić i Kurti prihvate evropski predlog kao načela, polazišta za celovito, pravno obavezujuće sređivanje odnosa dve strane, i da počnu da razrađuju kako ga primeniti u roku od nekoliko meseci, uz istovremeno neizostavno formiranje ZSO.

Dodatno su objasnili svoj stav da prihvatanje i sprovođenje ovog sporazuma od Beograda znači činjeničko priznavanje nezavisnosti Kosova, a ne zvanično, pošto se u „polazištima i načelima“ za sporazum to i ne traži.

Vučić bi u Briselu u ponedeljak 27. februara trebalo da učestvuje u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Tanjug/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.