I Srpska lista osudila zabranu ulaska patrijarha Porfirija KiM

I Srpska lista je osudila zabranu ulaska patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju Kosovu i Metohiji od strane Prištine.
Image

“Antisrpski režim Aljbina Кurtija u Prištini nakon ukidanja svih prava Srbima na Кosovu i Metohiji, i kontinuiranom represijom nad srpskim narodom, danas je otišao i korak dalje, sprečavajući poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija da bude sa svojim vernim narodom i u svojoj crkvi”, saopšteno je iz Srpske liste. 

Dodaje se da u danu kada hrišćani po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić i mole se za mir, “Aljbin Кurti i njegove sluge ne dozvoljavaju da patrijarh srpski bude uz svoj narod, i još jednom svojim autoritetom pozove na mir i suživot na ovim prostorima”.

“Znajući koji značaj Srpska pravoslavna crkva ima među našim građanima lako je shvatiti sav revolt i ogorčenost svakog pravoslavca zbog ove sramne i ničim izazvane odluke”, navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste pozvali su “sve koji se smatraju borcima za ljudska prava da podignu glas i osude ovakvo ponašanje represivnog režima u Prištini”.

“Svi oni licemeri koji govore o slobodi kretanja na severu, imaju priliku da sada javno osude ukidanje prava na slobodu kretanja od strane Aljbina Кurtija srpskom narodu, pa čak i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Ćutanje na ovo grubi kršenje osnovnih prava srpskog naroda biće mrlja na obrazu međunarodne zajednice i pobornika i boraca za ljudska prava”, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.