I Vučić na samitu u Pragu, sastanak sa Šolcom i Makronom, tema i KiM

(Vest je ažurirana) Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra na inauguracionom samitu u Pragu za uspostavljanje Evropske političke zajednice, potvrđeno je iz srpskog predsedništva.
Image

„Predsednik Vučić učestvovaće i na okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima. Planiran je i niz susreta Predsednika Srbije sa zvaničnicima među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc, predsednik Češke Republike Miloš Zeman, predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen“ – navodi se takođe u saopštenju. 

U Pragu će biti održan i trilateralni sastanak predsednika Francuske, Nemačke i Srbije, javio je RTS, navodeći da će Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovarati o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Večerašnje saopštenje iz srpskog predsedništva ujedno je prva zvanična potvrda da će Vučić prisustvovati samitu. 

„Videćemo ko će biti prisutan i da li će biti prisutan… Ako budem prisustvovao, iznosiću stavove Srbije, ali videćemo… Stvari se danas menjaju neverovatnom brzinom. Tu će biti 41 zemlja… Naravno 27 zemalja EU, ceo Zapadni Balkan gde oni računaju da je Kosovo šesta zemlja, a mi samo kao entitet, a ne državu. U svakom slučaju, to je nešto sa čim ćemo morati da se suočavamo u svetlu i sve većeg sukoba Turske i Grčke, Jermenije, Azerbejdžana, sve većih problema…“ – kazao je srpski predsednik u ranijoj izjavi za medije. 

Svoje učešće danas je potvrdila i kosovska predsednica Vjosa Osmani.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.