Ideja sastanka u Briselu – da se smire strasti i ne izazivaju problemi

Ideja sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu je kako da se smire strasti i uvede proces dijaloga u normalan kolosek, kao i kako da se ne izazivaju problemi na severu Kosova, kaže ...
Image

Mijačić smatra da je dobro što je došlo do susreta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga sa Vučićem i Kurtijem.

„Poslata je poruka da neće biti dozvoljeno nasilje na severu Kosova, da je KFOR odgovoran za očuvanje mira i bezbednosti. Dobili su pregovarači jasne poruke i smernice šta treba raditi i da se neće tolerisati nasilje. Situacija na Kosovu je kompleksna, kulminirala je krajem jula na barikadama, ali provejava još od prošle godine kada je krenula prva mera, situacija se nije smirivala, imali smo nekokliko incidenata. Stoltenberg je iskoristio situaciju da naglasi važnost onoga što se dešava u Ukrajini, naročito ispred Vučića, u kontekstu onoga što se dešava na relaciji Kosovo-Srbija“, rekao je Mijačić.

Kako kaže, ovo što se sada dešava je krizni menadžment i pokušava da se reši kriza koja se stvorila uvođenjem principa reciprociteta.

To je jednostrano i nije koordinisano sa međunarodnim partnerima, zato pokušavaju da reše situaciju, angažovala se američka administracija, EU, a sad i NATO. Kriza traje duže, glavno je pitanje kako rešiti tu i bezbednosnu i političku krizu. Sva pitanja su na stolu, mislim da nema teme koja se neće otvoriti, optimista sam da će doći do dogovora, da se smire strasti i da se situacija rešava pregovorima, a ne na barikadama“, rekao je Mijačić.

Mijačić smatra da će se tražiti kreativno rešenje gde nijedna strana ne bi bila gubitnička.

„Možda može doći do odlaganja nekih procesa. Svega ovoga ne bi bilo da Evropa nije uvela princip konstantne dvosmislenosti. Jer pregovori koji su potpisani se različito tumače, a nema arbitra koji će reći jeste ili nije potpisano. Sada kada je došao Kurti imamo nerazumevanje, a nemamo arbitra koji će reći šta se potpisalo“, dodao je.

Nedavna eskalacija zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije, posebno saopštenja o ratu i konfliktu na Zapadnom Balkanu veoma su zabrinjavajući. Visoki političari dve strane smatraće se odgovornima za bilo kakvu eskalaciju koja bi dovela do povećanja tenzija i mogućeg nasilja u regionu, saopštila je nedavno Služba EU za spoljne poslove (EEAS).

„Poruka iz EU je bila jasna i dobra na način da se ne toleriše nasilje. EU i NATO ne žele da vide konflikt, a kako će i jedna i druga strana kontrolisati elemente da ne izazovu konflikt – videćemo. Da li će EU i NATO smoći snage da izvrše pritisak da ne dolazi do konflikta ili ćemo i dalje viđati situacije kao što su bile krajem jula. Ukoliko sutra ne dođe do dogovora, verujem da će tehnički timovi do septembra iznaći neko rešenje. Rešavanje problema slanjem specijalnih snaga nije dobro, jer njima tamo nije mesto“, kaže Mijačić.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.