09:46, 10.03.2020Izvor: FoNet / N1

Iguman Sava Janjić: Zamrznuti konflikt je loše rešenjeDijalog o normalizaciji odosa između Beograda i Prištine predstavlja put napred, a zamrznuti konflikt je loše rešenje, jer sve što je provelo suviše vremena u zamrzivaču više nije dobro za jelo, izjavio je iguman manastira Dečani Sava Janjić.

iguman-sava-janjic-zamrznuti-konflikt-je-lose-resenje

Foto: Reuters/Hazir Reka

Ukoliko se dođe do održivog rešenja, važno je da kosovski Albanci i Srbi ostanu da žive gde su živeli do sada, da ne moraju da se sele, rekao je Janjić, uz konstataciju da se ne radi o mržnji između Srba i Albanaca, već o situaciji koju su stvorii političari i mediji, insistirajući na kreiranju napetosti.

Janjić je naveo da se srpska zajednica na Kosovu ne oseća bezbedno i da tek treba videti kako će se ponašati nova vlada u Prištini. Potrebno je unaprediti vladavinu prava, ostvariti pomirenje.

"Taoci smo političara i medija, koji stvaraju probleme", ocenio je Janjić. Prema njegovim rečima, ideje o razmeni teritorija vode ka devedesetim godinama prošlog veka i stvaranju etnički čistih područja.

Janjić je izjavio da je Kosovo usvojilo izuzetno dobre zakone, vezane i za zaštitu srpskog verskog i kulturnog nasleđa, ali da je potrebno primeniti te propise. Zbog nemogućnosti primene zakona, teško je zamisliti dugotrajno rešenje, naveo je Janjić


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije