20:20, 19.01.2020Izvor: RTV Puls

Ilarion: Zablagodarimo Bogu koji nas je primio u svoj život, svoj domTradicionalnim pozdravom „Bog se javi“, iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion, pozdravio je više od stotinu vernika koji su danas prisustovali liturgiji služenoj povodom jednog od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljenja.

ilarion-zablagodarimo-bogu-koji-nas-je-primio-u-svoj-zivot-svoj-dom

Foto: RTV Puls

Ilarion je pozvao prisutne da zablagodarimo Bogu koji nas je primio u svoj život, u svoj dom.

„Postavlja nam trpezu da jedemo, čisti nas, umiva nas, brine o nama, daje nam kao otac koji nas voli sve što nam je potrebno“, poručio je otac Ilarion.

Po njegovim rečima, mi, nažalost, nismo svesni dara koji nam je dat, nismo svesni da smo umiveni i očišćeni, da su nam otvorena vrata u večni život.

„Nismo svesni da ono što sada doživljavamo da je zapravo život samoga Gospoda Hrista stradalog i vaskrslog, prethodno krštenog, vaznesenog na Nebesa, koji sedi sa desne strane oca i koji nam u svetoj liturgiji dolazi u susret. Sećajmo se toga i čistimo svoj um. Kao što smo se krštenjem očistili greha, tako treba, uz blagodati Božje, koja nas je osenila i vodokrštenje, da svakoga dana čistimo svoje pomisli i da imamo samo jednu misao: sve naše sile životne da budu usmerene samo na Gospoda Isusa Hrista, jer u njemu je sva punoća božanstva telesnog. U njemu je sve što nam je potrebno, a to možemo da vidimo samo ako imamo Duha Svetog“, rekao je u besedi otac Ilarion.

Liturgiji u manastiru Draganac prisustovalo je više od stotinu vernika, a devet srpskih porodica iz Kosovskog Pomoravlja prijavilo je „kumstvo“ ove godine, u čijim će se domovima nalaziti Časni krst, donoseći mir, ljubav i sreću svim ukućanima.

U hladnu Binačku Moravu ušlo jedanaest momaka

U hladnu Binačku Moravu u Ranilugu, ovoga jutra ušlo je jedanaest momaka.

Dok je na jezeru Gazivode organizovano plivanje za Časni krst, u Binačkoj Moravi, na ulazu u Ranilug, običaj je nešto drugačiji.
 
NIkad više momaka nije ušlo u hladnu Moravu da bi Bogojavljenje proslavilo na način kako se to oduvek praktikuje u Ranilugu. Njih jedanaestorica, praćeni podrškom sa mosta i obala, na tri stepena, jutros oko osam časova, plivaju sa Časnim krstom. Običaj je da više puta zarone snažno držeći Časni krst u ruci. 
 
Retko se momcima iz Kosovskog Pomoravlja pridružuju i gosti. Ovog puta, to je Luka Jovanović iz Rume.
 
“Luku sam upoznao na fakultetu u Beogradu, pozvao sam ga na proslavu Bogajavljenja u moj zavičaj i on je sa radošću prihvatio i danas je sa mnom zajedno u Binačkoj Moravi plivao sa Časnim krstom”, kaže za Puls Nenad Arsić iz Glogovca, koji se nada da će sledeće godine ovde biti mnogo više njegovih kolega.
 
Plivanju sa Časnim krstom prethodila je litija kroz selo praćena trubačima.
 
“Ovi običaji za Bogajavljenje stariji su od stotinu godina. Imamo tragove da se ovako obeleževalo i pre Prvog svetskog rata, ne samo u Ranilugu, nego i u selu Korminjane, koje se takođe nalazi na obali reke BInačke Morave”, kaže paroh raniluški Srđan Jerinić.
 
Pre nego što su u porti crkve Svetog Jovana u Ranilugu osvetili vodicu za koju se veruje da ima lekovita svojstva za dušu i telo, kumovi su rekli svoje. Običaj je da za Časni krst u crkvi licitiraju domaćini iz Raniluga. Ko ponudi više novca, čuvaće Časni krst u svom domaćinstvu narednih godinu dana, a to je od davnina simbol zdravlja, mira i berićeta sa čitavu porodicu.
 
“Da uzmem krst odavno želim. Licitirao sam, ali nisam do sada uspeo. Ove godine ponudio sam 66 hiljada dinara i krst nosim u svoju kuću u Ranilug”, kaže tridesetogodišnji Miloš Tasić, zahvalivši komšijama koji su mu ove godine ustupili prednost. Miloš živi u domaćinstvu u Ranilugu sa roditeljima i sa suprugom i dvoje maloletne dece. 


Tagovi: Kosovsko Pomoravlje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije