19:55, 22.02.2021Izvor: BTA, RTS

"Imaćemo većinu u skupštini bez koalicije, otvorićemo novo poglavlje u dijalogu"Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, izjavio je da će u kosovskoj skupštini biti dovoljno glasova da njegova stranka formira novu vladu bez postizbornih koalicija, najavljujući otvaranje novog poglavlja u dijalogu sa Beogradom, iako mu to nije prioritet.

imacemo-vecinu-u-skupstini-bez-koalicije-otvoricemo-novo-poglavlje-u-dijalogu

Tanjug/AP/Visar Kryeziu

"Predizborna koalicija koju smo kreirali sa predsednicom Vjosom Osmani, učinila je da se prevremeni izbori pretvore u narodni referendum. Kao rezultat, ne vidimo nijednu stranku iz ‘stare garde' kako bismo ih radije zvali, kao budućeg partnera naše vlade", rekao je Kurti za BTA.

Naveo je, da ako sa 50 odsto glasova nemaju 61 poslanika (polovina broja poslanika skupštine), planiraju da dobiju podršku članova parlamenta iz nesrpskih manjina, a možda i nekih članova parlamenta iz opozicije, koji bi želeli da predstavljaju ljude koji su glasali za njih, bez obzira na stranke kojima pripadaju.

"Uveren sam da će naša vlada imati većinu, a da ne mora da stupa u bilo kakve pregovore sa onima koje je naša zajednička lista porazila", izjavio je Kurti.

Naveo je da je primetio da je u svakoj anketi, u svakom upitniku, javnom mnjenju, lokalnom ili međunarodnom, dijalog sa Beogradom prioritet broj šest ili sedam.

"Daćemo ustupak i učiniti ga prioritetom broj četiri nakon zapošljavanja, pravde i pandemije korona virusa. Otvorićemo novo poglavlje sa Srbijom kroz iskren dijalog zasnovan na reciprocitetu i jednakosti, gde će obe strane predstaviti preliminarne sporazume za ovih šest godina dijaloga u Briselu.Beograd kaže da imamo 47 sporazuma, dok mi insistiramo da imamo samo 33, od kojih će neki biti delimično sprovedeni, neki u potpunosti, a neki uopšte neće biti primenjeni", precizirao je Kurti.

Dodaje da to "međutim, neće biti lako", ali da se "nada da će uspeti da uspostave novi dijalog pod pokroviteljstvom Brisela i uz pomoć Sjedinjenih Država".

"Integracija Kosova u Evropsku uniju je proces koji napreduje vrlo sporo. To je zato što, s jedne strane, još uvek nemamo liberalizaciju viznog režima, iako smo ispunili sve kriterijume. S druge strane, imamo pet zemalja: Španiju, Slovačku, Rumuniju, Grčku i Kipar, s kojima planiram da sarađujem i da ih ubedim da ne treba da se plaše nezavisnosti i priznanja Kosova", rekao je vođa Samoopredeljenja, organizacije koja je osvojila najviše glasova na izborima 14. februara.


Tagovi: Aljbin Kurti

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije