11:04, 20.03.2020Izvor: Mozzart Sport

IN MEMORIAM: Bora StankovićTužan dan za srpsku i svetsku košarku. Legendarni Borislav Bora Stanković, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta preminuo je u 95. godini u Beogradu

in-memoriam-bora-stankovic

Mozzart Sport

Borislav Bora Stanković je bio jedan od utemeljivača jugoslovenske i srpske košarke.

Bio je osnivač, igrač i kapiten Crvene zvezde. Tri puta je sa Zvezdom bio prvak stare Jugoslavije. Kasnije je igrao i za Železničar i Partizan. Kao trener vodio je crno-bele, pa OKK Beograd, zatim i italijanski Kantu. Ostaće upamćen i kao čovek koji je dao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava.

Ipak, svetsku slavu je zaslužio u funkcionerskim danima. Vodio je FIBA u vreme njene najveće ekspanzije u Evropi. Na mestu generalnog sekretara FIBA bio je od 1976. do 2002. godine. Tada je u košarku uvedena linija za tri poena, promenjena je dimenzija terena, vreme je počelo da se računa po četvrtinama, a ne po poluvremenima...

Stanković je takođe jedan od najzaslužnijih ljudi za dolazak NBA profesionalaca na Olimpijske igre što se prvi put i desilo 1992. godine. Samo zahvaljujući njemu naša reprezentacija se našla 1995. na Evropskom prvenstvu u Grčkoj.

Koliko je Stanković zadužio košarku govori i to, što je na ovaj ili onaj način učestvovao na 28 evropskih i 14 svetskih prvenstva, te na 14 olimpijskih igara. Član američke Kuće slavnih je još od 1991. godine. U Fibinu Kuću slavnih primljen je 2007. godine.


Tagovi: Košarka

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije