Inicijativa Open izražava oštar protest zbog maltretiranja Milićevića

Organizacije civilnog društva i mediji okupljeni oko platforme Open izražavaju oštar protest povodom jutrošnjeg fizičkog i verbalnog maltretiranja direktora NVO Aktiv, Miodraga ...
Image

U saopštenju se ukazuje da je ovo samo jedan u nizu incidenata koji se poslednjih meseci dogodio u srpskim sredinama na severu Kosova, a koji su izazvali pripadnici specijalnih policijskih snaga Kosova.

„Pozivamo Vladu Kosova i nadležne nezavisne institucije da ispitaju ovaj i druge slične incidente i kazne počinioce iz redova Kosovske policije. Agresivno i nezakonito ponašanje specijalnih policijskih snaga u srpskim sredinama na severu Kosova predstavlja bezbednosni rizik koji može dovesti do nesagledivih posledica“, upozoravaju.

Iz Open inicijative pozivaju međunarodne aktere, pre svega KFOR i EULEX, EU i zemlje Kvinte da se aktivnije uključe u praćenju bezbednosne situacije i obrate pažnju na ponašanje specijalnih policijskih snaga u opštinama na severu Kosova.

Podsetimo, iz NVO Aktiv saopšteno je ranije danas da su pripadnici Jedinice specijalne policije Kosova jutros u blizini prelaza Jarinje fizički i verbalno napali izvršnog direktora ove organizacije, Miodraga Milićevića.

Potpisnice saopštenja: Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena incijativa (NSI), NVO Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Gračanica online, Radio Goraždevac i RTV Kim. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.