„Institucionalni vakuum vodi ka narušavanju bezbednosti i pravne sigurnosti građana“

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 izražava zabrinutost povodom situacije u opštinama na severu Kosova nakon napuštanja kosovskih institucija od strane ...
Image

„Na ovaj način stvorio se institucionalni vakuum koji vodi ka narušavanju bezbednosti i pravne sigurnosti građana, čime se poništavaju pozitivni rezultati postignuti u okviru Briselskog dijaloga“, poručuje se u saopštenju.

Radna grupa za Poglavlje 35 poziva sve aktere u dijalogu, uključujući i međunarodne partnere, da što hitnije organizuju nastavak dijaloga u Briselu na najvišem nivou kako bi se zajednički pronašlo rešenje za trenutnu situaciju.

Podsetimo, Srbi sa severa Kosova zaposleni u Kosovskoj policiji, zatim srpske sudije i administrativno osoblje pravosudnih institucija u Severnoj Mitrovici, kao i poslanici Srpske liste, juče su i formalno podneli ostavke.

Ostavke su usledile nakon najnovije odluke kosovske vlade o faznoj preregistraciji vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu, kao i suspenzije komandira Kosovske policije regiona Sever Nenada Đurića. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.