18:50, 28.10.2019Izvor: KoSSev

IPŽP: Glasovi dijaspore se neće prebrojavati, LVV će se ponovo žaliti Vrhovnom suduIzborni panel za žalbe i predstavke iznova je odlučio da odbaci glasove iz dijaspore koji su stigli nakon zakonskog roka određenog za ovu vrstu glasanja, prenose prištinski mediji.

ipzp-glasovi-dijaspore-se-nece-prebrojavati-lvv-ce-se-ponovo-zaliti-vrhovnom-sudu

KoSSev

Ovo je drugi put da IPŽP donosi odluku da oko 5.000 glasova iz dijaspore pristiglih nakon 4. oktobra, što je bio rok za glasanje putem pošte iz dijaspore, odbaci i ne uključi ih u konačan zbir glasova na parlamentarnim izborima.

Nakon prve odluke IPŽP da odbaci ove glasove, pokret Samoopredeljenje (LVV), žalio se Vrhovnom sudu.

Međutim, uprkos tome što je Vrhovni sud Kosova uvažio žalbu LVV, IPŽP je na današnjem sastanku ipak ponovo odlučio da se ovi glasovi ipak ne prebrojavaju.

LVV je negodovao zbog ove odluke jer je spornih 5.000 glasova poslato u predviđenom roku, ali je njihova dostava kasnila zbog tehničkih problema.

Neki glasovi kasnili su čak i zbog bankrota aviokompanije Adria koja je otkazala više letova za Prištinu u tom periodu, što je situacija na koju glasači nisu mogli da utiču, jedno je od obrazloženja LVV zašto bi glasovi poslati u predviđenom roku, ali čija je dostava kasnila, ipak trebalo da budu uračunati.

Na novu odluku IPŽP, LVV ima pravo žalbe u roku od 24 sata.
LVV već je najavio da će iskoristiti ovu mogućnost i iznova se žaliti Vrhovnom sudu, a IPŽP okrivljuju da glasačima iz dijaspore uskraćuju pravo glasa.

„Dok Vrhovni sud Republike Kosovo traži od IPŽP da uzme u obzir pravo glasa, ponovo je danas ovaj panel na veštački način i u uskoj interpretaciji negirao pravo da se prebroje glasovi naših građana koji žive van zemlje“, navode u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici.

U skladu sa kosovskog Zakona o opštim izborima, ukoliko Vrhovni sud iznova donese odluku da sporne glasove iz dijaspore ipak treba brojati, ova odluka će biti obavezujuća za CIK.


Tagovi: Samoopredeljenje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije