17:01, 09.11.2019Izvor: RTK 2

IPŽP: O žalbama političkih subjekata u ponedeljakNakon što su u četvrtak saopšteni konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) primio je 100 žalbi političkih stranaka i kandidata.

ipzp-o-zalbama-politickih-subjekata-u-ponedeljak

Foto: KoSSev

Predsedavajući sekretarijata Izbornog panela za žalbe Mulj Desku, izjavio je da se žalbe uglavnom odnose na neusklađenost rezultata.

Izborni Panel za žalbe i predstavke razmatra žalbe političkih subjekata, nakon što je kosovska Centralna izborna komsija saopštila konačne rezultate izbora održanih 6. oktobra.

“Izbornom Panelu za žalbe i predstavke podneto je 100 žalbi. Najviše žalbi podnela je Samostalna liberalna stranka, 42, Demokratski savez Kosova 23, Demokratska partija Kosova 12, Partija Kosovskih Srba 4, Samoopredeljenje 6, NISMA 6 i tako dalje. Panel ima rok od 72 sata da razmotri pristigle žalbe. Nakon toga, nezadovoljne stranke mogu u roku od 24 sata da podnesu žalbu Vrhovnom sudu, a Vrhovni sud ima takođe 72 sata da odlučio o pristiglim žalbama”, kaže Desku.

U Panelu za žalbe napominju i mogućnost ponavljanja glasanja na mestima za koja se dokaže neregularnost, što bi, kako se ocenjuje, moglo dodatno da odloži formiranje institucija.

“Neubičajeno veliki broj žalbi u IPŽP-u, što nije bio slučaj na prethodnim izborima. Nikada se nije desilo da bude ovako veliki pritisak na CIK i IPŽP za objavljivanje izbornih rezultata i sertifikovanje izbora. Sada sve partije imaju žalbe na izbore, takođe i srpske partije na Kosovu imaju žalbe, kao i albanske i sve ostale. S druge strane zakonski rokovi su jasni, u roku od tri dana navedene instance treba da ogovore na zahteve. IPŽP i Vrhovni sud ne bi trebalo da gube vreme. Nadam se da će sud da odgovori, i zavisi od odgovora kako će CIK da postupi. Ako Vrhovni sud i IPŽP traže ponovno glasanje u nekim centrima, to može da se dogodi i ta mogućnost nije isključena, ako Vrhovni sud i IPŽP to zatraže od CIK-a. To će uticati na dalji razvoj događaja. Treba biti strpljiv i pronaći neko rešenje”, kaže analitičar Bljerim Burjani. 

Panel za žalbe ima rok do ponedeljka u 11 sati da odgovori na žalbe političkih subjekata, a nezadovoljne stranke imaju mogućnost da se obrate i Vrhovnom sudu Kosova.

Da li će i na koliko sve ovo odložiti formiranje institucija za sada nije poznato, ali mediji za utorak najavljuju sporazum o formiranju nove Vlade Kosova, koji bi trebalo da potpišu Samopredeljenje i Demokratski savez Kosova.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije