23:01, 23.01.2021Izvor: Beta, Novi magazin

Isa Mustafa: Osmani ne zaslužuje da bude u PredsedništvuLider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je večeras da obraćanje vršiteljke dužnosti kosovske predsednice Vjose Osmani o odlukama CIK-a ukazuje da je ona "potpuno neodgovorna osoba" i da je "nedopustivo i sramotno" da preti nezavisnim institucijama.

isa-mustafa-osmani-ne-zasluzuje-da-bude-u-predsednistvu

RTV 21

"Očekuje se da će vršiteljka dužnosti predsednika braniti presudu Ustavnog suda, braniti primenu zakona i nezavisne institucije. Ona funkciju vršioca dužnosti predsednika zloupotrebljava zbog svojih novih partijskih interesa u Pokretu Samoopredeljenje", napisao je Mustafa na svom nalogu na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Osmani takvim ponašanjem ne zaslužuje ni sat vremena da bude u Predsedništvu Kosova.

Osmani je večeras u obraćanju putem Fejsbuka rekla da će u slučaju situacije poput jučerašnje, gde je prema njenim rečima CIK zlostavljana, biti prinudjena da preduzme sve mere kako bi zaštitila integritet CIK-a i izborni proces.

Osmani, koja je i sama kandidat na izbornoj listi Pokreta Samoopredeljenje koju CIK nije potvrdio, na početku obraćanja rekla je da je ono što je juče viđeno na sastanku CIK-a bilo bez presedana, nepristojno i nepodnošljivo.

Predsednica Kosova ima pravo prema Zakonu o izborima da smeni predsednicu ili bilo kojeg člana CIK-a ako taj član nije ispunio uslove i kriterijume tog zakona, ako članovi ne prisustvuju na tri uzastopna sastanka CIK-a i ukoliko je prekid (mandata) usvojen sa dve trećine glasova članova CIK.

Takođe, predsednik Kosova može prekinuti mandat članu CIK-a ako je uhapšen zbog krivičnog dela, ukoliko se član ponaša ili obavlja neku radnju koja ozbiljno utiče na status i integritet CIK-a, i ukoliko član nije u mogućnosti da sprovodi svoje dužnosti duže od dva meseca uzastopno u periodu od šest meseci.

Politički analitičari u Prištini smatraju da današnje obraćanje Osmani predstavlja vid pritiska na CIK, pošto je i ona deo izbornog procesa kao kandidat sa brojem dva Pokreta Samoopredeljenje, čija izborna lista juče nije potvrđena jer nisu poštovali član 29 Zakona o izborima i poslednje odluke Ustavnog suda koje obavezuju CIK da iz spiskova za poslanike isključi osobe koje su u poslednje tri godine pravosnažno osudjene za krivična dela.


Tagovi: Vjosa OsmaniIsa MustafaIzboriKosovoCIK

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije