Išinger: Pre nekoliko godina predložio sam model dve Nemačke za Srbiju i Kosovo

Povodom novih navoda medija o navodnom predlogu koji spominje mogućnost postizanja sporazuma Prištine i Beograda, nemački diplomata Volfgang Išinger ocenio je da je to u suštini ...
Image

Naveo je da se „Zapadna i Istočna Nemačka nikada nisu priznavale“, ali su, kako je ukazao, „obe bile ravnopravne članice međunarodne zajednice“.

„Ne tačna analogija, ali nedostatak rešenja (garancija proširenja EU) je ono za šta se EU zagreva“, napisao je on.

Naveo je da je krajem 2007, „stvorena „Trojka za Kosovo, skoro uspela da nametne model dve Nemačke“ koji je on predložio.

„Možda to i dalje nudi rešenje za most u pravom smeru“, napisao je on.

Inače, poslednjih godina predstavljeni su „non-pejperi“ koji se pripisuju zemljama poput Francuske, Nemačke…

Prema okviru koji je objavio albanianpost.com, 2023. trebalo bi da bude potpisan drugi sporazum za normalizaciju odnosa, posle onog iz 2013. kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne bi priznala.

U kasnijoj fazi, hipotetički, nakon 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o međusobnom priznanju, kao preduslovu za članstvo obe zemlje u EU.

Taj plan je, prema albanianpost.com predstavljen u novom okviru sporazuma između Kosova i Srbije, koji je sastavljen nakon angažovanja savetnika predsednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca.

Sporazumom od sledeće godine (ako predlog bude prihvaćen) Kosovo će priznati pet zemalja koje to još nisu uradile, dok će Srbija imati koristi od ogromne finansijske i ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.Indeed. At the end of 2007, we – the Kosovo Troika – almost succeeded with the „ 2 Germanies“ model which I had proposed. It might still provide a bridge solution in the right direction. https://t.co/nYCjX3orK9— Wolfgang Ischinger (@ischinger) September 18, 2022

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.