19:43, 26.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Istoričar Petar Ristanović večeras u PKC ”Akvarijus”Gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici, u okviru ciklusa "SOS razgovori" (Slobodno O Svemu), večeras u 19 časova biće srpski istoričar dr Petar Ristanović.

istoricar-petar-ristanovic-28-septembra-u-pkcakvarijus

PKC Akvarijus

Povod za razgovor je njegova knjiga "Kosovsko pitanje 1974-1989", koju su 2019. godine objavili novosadski "Prometej" i beogradska "Informatika A.D.".

Razgovor sa našim istaknutim istoričarem i intelektualcem u "Akvarijusu" vodiće njegove kolege istoričari iz Kosovske Mitrovice i Gračanice: Jovan Aleksić, doktorand i asistent na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Miloš Damjanović, nastavnik istorije u ovdašnjoj osnovnoj školi i Aleksandar Gudžić, urednik u Domu kulture Gračanica.

Ulaz je slobodan.

Petar Ristanović je istoričar, rođen 1985. u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Užicu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. 

Osnovne i master akademske studije istorije je završio na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. 

Na istom fakultetu je u decembru 2018. godine odbranio doktorsku disertaciju "Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974–1989".

Dobitnik je nagrade "Gavrilo Princip", izdavačkih kuća "Prosveta" i "Princip", za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Srbiji tokom 2018. godine iz oblasti nacionalne istorije. 

Od februara 2011. zaposlen je na projektu "Materijalna i duhovna kultura Kosova i Metohije" Instituta za srpsku kulturu Priština sa sedištem u Leposaviću.

Autor je više naučnih radova objavljenih u Srbiji i inostranstvu i učesnik više međunarodnih i nacionalnih naučnih konferencija.

Knjiga „Kosovsko pitanje 1974-1989“ napisana je na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva. 

Posebnu grupu izvora korišćenih u radu čine memoari, dnevnici i sećanja učesnika događaja, ali i štampa (Borba, Večernje Novosti, Politika, NIN…). 

Osim ovoga, za izradu knjige korišćena je literatura, uglavnom nastala iz pera publicista – naime, istoriografskih i na izvorima zasnovanih istraživanja nema mnogo.

Cilj, postavljen na početku pisanja ove knjige, bio je da se kosovsko pitanje, odnosno njegov period obuhvaćen istraživanjem, rasvetli na osnovu izvora i popuni belina na stranicama istorije ovog još uvek nezavršenog procesa, zamagljenog čestom (zlo)upotebom istorije u političke svrhe.


Tagovi: KulturaMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije