„Odluka Srba na severu Kosova da napuste institucije je istorijska, moramo odgovorno da se ponašamo“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na televiziji Pink da je napuštanje prištinskih institucija od strane Srba na severu Kosova izazvalo velike političke, gotovo tektonske ...
Image

Vučić je u emisiji „Hit Tvit“, rekao da ovo nije lak trenutak i dodao da nije prvi a ni poslednji takav.

„Važno je da se mi ponašamo odgovorno i ozbiljno. Sad čovek ne zna šta bi sve i na koji način objasnio, rekao ljudima šta se dogodilo… Reč je o velikim političkim, gotovo tektonskim promenama. Posle deset godina Srbi su doneli odluku da napuste prištinske institucije“, kazao je on.

Istakao je da su besmislene priče kako Srbi na severu Kosova rade po naređenju zvaničnog Beograda i da takve informacije odgovaraju jedino nekima na zapadu i u Prištini.

„Svi koji to govore, nikada nisu hteli da realno sagledaju probleme sa kojima se Srbi suočavaju i šta žele, do toga šta su posledice“, naglasio je Vučić.

Odluka o napuštanju institucija je mnogo teška, ali sam rekao da ih razumem i da ću biti uz njih šta god da odluče, kazao je Vučić.

„Očuvanje mira ako SAD pošalju KFOR i EULEX na sever umesto albanskih policajaca“

Predsednik je rekao da očuvanju mira može da doprinese ako Amerikanci zatraže od KFOR-a i EULEX-a da obavljaju policijske poslove na severu Kosova.

Upozorio je da može doći do katastrofe ako dođu Albanci na sever Kosova.

Na pitanje koji su mogući scenariji za situaciju na Kosovu i da li Priština može da proglasi vanredno stanje i možda pošalje jedinice na sever, Vučić je rekao:

„Može, ali NATO može da ih spreči u tome. Nadam se da će NATO biti dovoljno mudar i zreo da tako nešto spreči“, istakao je Vučić.

„Priština nema pravo da oduzima tablice, Kvinta obmanjuje javnost“

Dodao je da predstavnici Kvinte obmanjuju javnost kada kažu da Priština ima pravo da Srbima oduzima „KM“ i ostale registarske tablice gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije.

„Nikakvo pravo oni nemaju da oduzimaju 'KM' tablice Srbima. Predstavnici Kvinte ne prave razliku između 'KS' i 'RKS' tablica. Ove prve su statusno neutralne. Prave se blesavi, sto puta sam im ponovio to, nego ne smeju da kažu zato što je za njih Kosovo nezavisna država“, rekao je Vučić.

„Jedan američki i jedan evropski predstavnik obećali mi da će se postarati za Kurtija“

Napomenuo je da su mu međunarodni predstavnici obećali da će biti odloženo pitanje preregistracije vozila na godinu dana, što se nije dogodilo, kao što nisu bila ispunjena i mnoga druga njihova obećanja.

„Krajem juna moglo je da dođe do krvoprolića, jer su Albanci planirali upad na sever Kosova“, otkrio je predsednik Srbije.

Sve je bilo spremno za to, rekao je Vučić i dodao da prvi put iznosi te detalje.

Otkrio je da je mnogo puta bio skeptičan kada je u pitanju povlačenje Srba iz prištinskih institucija.

„Srbi su svaki put želeli da napuste institucije, svaki put sam ih molio i oni bi me svaki put poslušali, jer znaju da sam sa njima zajedno. Bar 20 puta sam ih sprečavao u tome“, kazao je Vučić.

Dodao je da je molio KFOR tokom jula ove godine da uđe na sever i da razgovara sa Srbima kako ne bi Albanci došli tamo, jer bi im se Srbi u tom slučaju suprotstavili.

„Ispunili su sve naše zahteve i odložena je odluka za septembar. Molio sam Srbe da pomere barikade do 11 ujutru. Oni su bili siti već svega i onda su posle 11 sati rekli da će uraditi sve, jer ja to tražim i da ne bi nikog drugog poslušali i sklonili barikade“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je postignut dobar sporazum o slobodi kretanja građana uz lične karte i postavljanje disklejmera na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova.

Kazao je da je hteo da izbegne katastrofu i da su međunarodni predstavnici došli kod njega sa molbom.

„Dolaze kod mene jedan američki i jedan evropski predstavnik. 'Važno je da to uradiš, mi ćemo se postarati posle toga da nateramo Kurtija da odustane od tablica i odloži to na godinu dana', eto to su mi rekli“, otkrio je Vučić.

„Suverenitet smo izgubili 1999. godine, a Briselski sporazum je kupio mir“

Podsetio je na to šta se u prošlosti dešavalo po pitanju Kosova, jer je važno da građani razumeju kroz šta je Srbija prošla u prethodnim decenijama.

„Mi smo 1999. godine faktički izgubili suverenitet na Kosovom i Metohijom. Bez prava na vojsku i samo u lokalnim sredinama na severu mogli smo da imamo deo policije. Sve drugo odavno je izgubljeno“, kazao je Vučić.

Onda je usledio pogrom 2004. godine, pa proglašenje nezavisnosti 2008. godine, dodao je.

„Loša je bila i naša odluka da zamolimo da se razgovori iz Ujedinjenih nacija premeste u Evropsku uniju. To sam u lice rekao i Miroslavu Lajčaku i drugim predstavnicima EU“, rekao je Vučić.

Dodao je da su „onda usledili najteži pregovori tokom 2012. i 2013. godine“.

„Posle 1998. i 1999. godine, to su bili najveće pretnje i pritisci. Ali izlazimo nekako na kraj sa Briselskim sporazumom, za koji znamo da nije nešto što Srbi žele da vide, ali time kupujete mir. Poslednjih deset godina imamo mir, najbrži rast ekonomije u regionu“, kazao je srpski predsednik.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.