Italijanski šef diplomatije u Prištini: Ne želimo novi rat, pozvaćemo lidere Balkana u Rim

Italijanski šef diplomatije Antonio Tajani, koji je danas doputovao u Prištinu, planira da pozove lidere sa Balkana u Rim. Kaže da ne želi da se dogodi još jedan rat.
Image

Zamenik italijanskog premijera boravi na Kosovu. On se tokom konferencije za medije fokusirao na odnose sa Srbijom, rekavši da ne žele rat.

„Ne želimo da se ponovi rat. Isti sam govor održao u Srbiji… Posvećeni smo obezbeđivanju mira. Mi radimo zajedno. To sam rekao i u Srbiji“, rekao je on.

On je kazao i da bi rešavanje problema između Beograda i Prištine trebalo da bude pod nadzorom Evropske unije, navevši da je optimista da su dve strane spremne za dijalog. 

Naveo je i da ceni dvodnevno odlaganje Kurtijeve vlade kada je u pitanju novčano kažnjavanje za vlasnike srpskih registarskih tablica.

„Cenim odluku Kosova da obustavi izricanje kazni na 48 sati, to je signal spremnosti. Jutros sam čuo o spremnosti i iz Srbije. Podržimo ovu spremnost. Obe strane su pokazale spremnost. Kosovo je odlukom o odlaganju uručivanja kazni dokazalo da neće da zatvori dijalog. To mi daje nadu i došli smo da tražimo rešenja. Ne zauzimamo strane. Mi smo u sredini, moramo ostati u sredini da tražimo rešenja za probleme”, rekao je Tajani.

Dalje je rekao da planiraju da organizuju sastanak u Rimu koji bi bio posvećen Balkanu.

„Razmišljamo da u Rimu organizujemo događaj koji će biti posvećen Balkanu na koji ćemo pozvati predstavnike Balkana kako bi doveli do dobrih rezultata. Optimista sam i biću optimista. Ovo je odličan signal Italije da rešava probleme. Mi smo na raspolaganju Kosovu i Srbiji da učinimo sve da se problemi reše. Spremni smo i na raspolaganju da ojačamo konkretan razvoj ekonomskih odnosa“, rekao je on.

Gazeta Express

Radio Kontakt Plus: Tajani u Prištini boravi sa ministrom spoljnih poslova Gvidom Krozetom gde se sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima, a nakon što su posetili Beograd gde su se sastali sa državnim vrhom, uključujući srpskog predsednika Aleksandra Vučića, odakle su uputili poruke o važnosti očuvanja mira. 

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.