Kancelarija EU u Prištini: Vlast na Kosovu da vrši eksproprijaciju zemljišta u skladu sa zakonom

Centralne vlasti treba da se striktno pridržavaju zakonskih procedura kada je reč o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova, poručili su iz Kancelarije Evropske unije u Prištini.
Image

Naveli su da su upoznati sa Nacrtom preliminarne odluke kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

„Svaka eksproprijacija je osetljiva. Zakonske procedure predviđaju korake kao što su obaveštavanje i sveobuhvatno informisanje vlasnika nekretnina, njihovo pravo da ulože prigovore na traženu eksproprijaciju, mogućnost odgovarajućeg pravnog leka i adekvatnu naknadu pre okončanja procesa“, kazali su u Kancelariji EU u Prištini.

Naglasili su da “izgradnja četiri baze Kosovske policije na zemljištu u privatnom i društvenom vlasništvu, u nekim slučajevima i pre pokretanja postupka eksproprijacije, izaziva zabrinutost u vezi sa imovinskim pravima na severu Kosova”.

Poručili su da se “vlasti moraju na adekvatan način time pozabaviti”.

Apelovali su na kosovske vlasti da se “striktno pridržavaju zakonskih procedura kada je reč o eksproprijaciji nepokretne imovine, da se imovinska prava pogođenih vlasnika i nosilaca interesa u potpunosti poštuju”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.