21:14, 28.04.2022 Izvor: vijesti.me

Crna Gora dobila novu Vladu, Abazović premijerCrna Gora je dobila novu Vladu, a glasovima većine poslanika Dritan Abazović izabran je za premijera. Temeljni ugovor će biti potpisan kada se država i Srpska pravoslavna crkva u potpunosti usaglase, izjavio je novoizabrani crnogorski premijer.

izabrana-nova-vlada-crne-gore-abazovic-premijer

Foto: Boris Pejović

Za izbor nove Vlade, 43. po redu, glasalo je 45 poslanika, a protiv su bila tri, pišu Vijesti.

Posle sednice skupštine, Abazović je kazao da ideja o održavanju izbora u jednom danu nije nova, dodajući da je podržava.

"Zreli smo da imamo izbore. Voleo bih da uvedemo otvorene liste za parlamentarne izbore i da imamo model kako se odnositi prema mandatima sa nižim cenzusom", rekao je Abazović.

Temeljni ugovor će, navodi Abazović, biti potpisan kada se država i Srpska pravoslavna crkva u potpunosti usaglase.

"Nikakvu dramatizaciju ne pravimo povodom tog pitanja. Sve verske zajednice imaće jednak pravni tretman. Očekujem da se taj posao završi na obostrano zadovoljstvo. Potpisao bih ugovor koji je u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore", dodao je.

Poručio je da će nova Vlada počivati na vladavini prava i ekonomskom razvoju.

Ta dva stuba, kako je rekao, nose pet prioritetnih pravaca delovanja - borbu protiv korupcije, više održivih investicija, evrointegracije, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, kao i afirmaciju dece i mladih.

Funkcionerka Socijalističke narodne partije, Danijela Đurović, izabrana je za predsednicu Skupštine.

Za izbor Đurovićeve glasalo je 45 poslanika, dok su tri bila protiv.

Vlada će imati 18 resora, dva ministra bez portfelja i četiri potpredsednika.

Skupština Crne Gore izabrala je novu Vladu nakon što je početkom februara premijeru Zdravku Krivokapiću izglasano nepoverenje.
Tagovi: Crna GoraRegion i svet

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije