Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Izbori za gradonačelnike na severu Kosova, brojna pitanja bez odgovora

Kosovska predsednica Vjosa Osmani raspisala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinoh Potoka i Leposavića. U situaciji kakva je na severu Kosova, ...
Image

Na jučerašnjim konsultacijama kod Osmanijeve bili su u predstavnici albanskih partija i dve srpske stranke.

Na sastanku nisu bili predstavnici Srpske liste, čiji su gradonačelnici podneli ostavke.

Iz te političke grupacije za sada nema reakcija na raspisivanje izbora.

Aleksandar Jablanović iz Leposavića i Nenad Rašić iz Gračanice, jedini među Srbima koji su bili na konsultacijama, tvrde da nije vreme za vanredne izbore na severu i smatraju da bi moglo da dođe do eskalacije nasilja na terenu.

Pošto su izbori zvanično raspisani, Vjosa Osmani je najavila poziv međunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora.

Dodaje da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere, kako bi se građani bez obzira na etničku pripadnost osećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava.

U situaciji kakva je na severu Kosova, otvaraju se mnoga elementarna pitanja – gde će izbori biti održani, ko će ih obezbeđivati, kome će oni koji budu odlučili da učestvuju prijavljivati promotivne skupove, ko će deliti glasački materijal itd.

Sve su to pitanja bez čijih jasnih odgovora nema ni organizacije glasanja.

Izlazak oko 3.000 Srba sa severa iz kosovskih institucija – jasan je signal da oni ne žele vlast Prištine u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, da ne žele pripadnike specijalne jedinice Kosovske policije na severu itd.

Iz nevladine organizacije „Aktiv“ juče su saopštili da je pesnicom u stomak udaren njihov izvršni direktor Miodrag Milićević, kod baze specijalne jedinice Kosovske policije u blizini prelaza Jarinje.

Još pet dana je ostalo do primene druge faze odluke prištinske vlade o preregistraciji – da se vlasnici vozila koji nisu zamenili srpske registarske oznake za „RKS“ kažnjavaju sa po 150 evra.

Primena te mere dovela bi do otpora Srba, a kakav bi to otpor bio u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da kaže.

Srbi na severu Kosova napustili su prištinske institucije tražeći ukidanje odluke o preregistraciji vozila i formiranje Zajednice srpskih opština, a nadaju se da će diplomatija učiniti svoje i da će se do 21. novembra pronaći rešenje.

Sada su sve oči uprte ka Briselu, posle najave šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borela da je previše rizično čekati 21. novembar bez rešenja i dogovora.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.