05:54, 29.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Severna Mitrovica bira gradonačelnika (Iz minuta u minut)Građani Severne Mitrovice i Podujeva danas biraju gradonačelnike.

izbori-za-gradonacelnike-opstina-severna-mitrovica-i-podujevo

Radio Kontakt Plus

16:30 - Članica biračkog odbora iz Pokreta Samoopredeljenje u policijskoj stanici na informativnom razgovoru

Iz policije je Kontakt Plus radiju potvrđeno da se članica biračkog odbora S. G. iz Pokreta Samoopredeljenje, trenutno nalazi u policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici, na informativnom razgovoru, zbog sumnje da je navodno vršila uticaj na glasače.

Kako nam je rečeno, policija je ušla u birački centar u Osnovnoj školi "Sveti Sava" po pozivu predstavnika Izborne komisije, dok će dežurni tužilac utvrditi da li ima elemenata krivičnog dela ili ne.

15:50 - Do 15:00 u Severnoj Mitrovici glasalo 30,3% birača, u Podujevu 29,76%

Do 15 sati, u Severnoj Mitrovici je glasalo 30,3 odsto birača, dok je izlaznost u Podujevu 29,76 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je predsedavajuća Centralne izborne komisije, Valjdete Daka, prenosi Koha.

Ona je dodala da se izborni proces u obe opštine odvija nesmetano i da nisu dobili nikakve informacije o eventualnim nepravilnostima.

15:44 - Daka: Verujem da ćemo oko 21h dati prve preliminarne rezultate

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka, izrazila je očekivanje da će večeras oko 21:00 sat biti objavljeni prvi preliminarni rezultati izbora u Podujevu i Severnoj Mitrovici, prenosi Gazeta Ekpress.

S obzirom na to da su Podujevo i Severna Mitrovica male opštine, glasački listići će se brže brojati, izjavila je Daka za T7.

„Budući da, kao što ste rekli, imamo dve male opštine, nadamo se da ćemo rezultate imati vrlo brzo. Verujem da ćemo oko 21:00 dati prve preliminarne rezultate“, rekla je Daka.

Ona je napomenula da je trenutno izlaznost u ove dve opštine manja u odnosu na isti period na lokalnim izborima održanim 2017. godine.

13:30 - Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj obišao je danas oko 13h birački centar u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas", kako bi se uverio da li se sprovode preporučene mere zaštite zbog pandemije korona virusa. 

13:08 - Građani Severne Mitrovice nadaju se boljem stanju u gradu

U anketi o očekivanjima od današnjih izbora, građani su uglavnom rekli da se nadaju boljem stanju u gradu, i rešavanju nekih svojih egzistencijalnih pitanja. Ima i  onih koji smatraju da će mnogo toga zavisiti od aktuelne političke situacije, s obzirom na specifičnost funkcionisanja grada. Šta su rekli, poslušajte ovde:

12:35 - CIK: Do 11:00 u Severnoj Mitrovici izlaznost 12,62%, u Podujevu 8,27% 

Do 11 sati, u Severnoj Mitrovici je glasalo 12,62 odsto birača, dok je izlaznost u Podujevu 8,27 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je predsedavajuća Centralne izborne komisije Valjdete Daka.

"U opštini Severna Mitrovica do 11:00 glasalo je 12,62% birača ili 2 hiljade 942 birača od 23.313 birača. Na lokalnim izborima 2017. godine, do istog vremena, glasalo je 3.324 glasača ili 15,2%. U opštini Podujevo, na osnovu podataka Opštinske izborne komisije do 11:00 je glasalo 8,27% birača ili 7.223 birača od ukupno 87.381 upisanih u birački spisak. Na lokalnim izborima 2017. godine, do istog vremena, glasalo je 7.658 birača ili 9,1%”, precizirala je Daka.

Ona je rekla i da se izborni proces odvija normalno i da nije bilo izveštaja o nepravilnostima tokom glasanja, piše Koha.

11:17 - U biračkom centru u OŠ “Sv. Sava”, oko 11 sati, glasao je Dušan Milunović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice.

Svoju građansku dužnost ispunila i glavna izvršna službenica administracije opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić.

09:50 - CIK: Sva biračka mesta otvorena na vreme 

Portparol kosovske Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi potvrdio je da su biračka mesta u Severnoj Mitrovici i Podujevu jutros otvorena na vreme.

„U opštini Podujevo broj građana sa pravom glasa je 87.381, dok je u okviru 45 biračkih centara ukupno 115 biračkih mesta. U opštini Severna Mitrovica broj građana sa pravom glasa je 23.313. Biračkih mesta je 27 u okviru sedam biračkih centara “, rekao je Eljezi, piše Koha.

On je zatražio poštovanje zaštitnih mera protiv COVID-19.

09:00 - Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika, Erden Atić, glasao je jutros na biračkom mestu u naselju Bošnjačka mahala. Građane je pozvao da izađu na birališta i iskoriste svoje glasačko pravo.

08:00 - U biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas", oko 8h glasali su kandidat Srpske liste za gradonačelnika, Milan Radojević, predsednik i potpredsednik SL Goran Rakić i Igor Simić i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Građane su pozvali da iskoriste svoje biračko pravo i daju glas svom kandidatu, naravno uz poštovanje svih epidemioločkih mera, kako u samoj zgradi i prostorijama u kojima se glasa, tako i na ulici.

07:50 - I u OŠ “Sveti Sava”, sva biračka mesta otvorena na vreme

U biračkom centru u OŠ “Sv. Sava” sva biračka mesta otvorena su na vreme, kaže za Kontakt Plus menadžer centra, direktor škole Milorad Jovanović.

“Birački centar je otvoren na vreme. U 7 časova, su prvi glasači ušli u školu. U OŠ "Sveti Sava", danas imamo 12 biračkih mesta, 11 redovnih i jedno mesto koje je uslovno, odnosno dvojno, za one ljude koji nisu na spisku, ili koji iz nekog razloga nisu evidentirani kao glasači." 

Prema njegovim rečima, škola je pripremljena u skladu sa epidemiolškim merama, dezinfikovana, sva sredstva za dezinfekciju su postavljena na vidnim mestima. Vodi se računa o socijalnoj distanci, pa na biračkom mestu, u isto vreme može biti najviše tri glasača. Posmatrači su kaže Jovanović, iz stranaka koje učestvuju na izborima, dakle iz dve srpske i dve albanske liste.

Jovana Čelić, predsednica biračkog mesta br. 7, u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas"potvrđuje poštovanje epidemioloških mera i u ovom centru. Kaže, da je u centar dopremljeno dovoljno maski i rukavica, koje su potrebne za proces glasanja u ovim specifičnim, epidemiološkim uslovima.  

07:07 -  Svih osam biračkih mesta u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" otvorena na vreme  

Sva biračka mesta u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" otvorena su na vreme. Ima ih osam. Prvi birač glasao je u 7 sati i 3 minuta.

Prisutni su pripadnici Kosovske policije.

Prema saznanjima Kontakt Plusa, i sva ostala biračka mesta, u svih sedam biračkih centara, otvorena su na vreme.

Misija OEBS prvi put ne učestvuje u nadgledanju izbora.

Radio Kontakt Plus emitovaće celodnevni vanredni program posvećen izborima za gradonačelnika.

Program počinje u 7 časova, a do 20 sati na 101.9Mhz bićete u prilici da pratite kako protiču izbori u Severnoj Mitrovici.

Vesti posvećene izborima emitovaćemo na pun sat. Najaktuelnije informacije bićete u prilici i da čitate na našem portalu. 

U opštinama Severna Mitrovica i Podujevo, koje se nalaze se u crvenoj zoni, na snazi je policijski čas od 19h, ali je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku da danas, na dan izbora, kretanje bude produženo do 22h. 
 
Ovo su prvi izbori koji se na KiM održavaju u vreme pandemije korona virusa.

Na izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, građani će danas glasati na ukupno 27 biračkih mesta, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.

Ovih 27 biračkih mesta nalaze se u okviru sedam biračkih centara - OŠ “Sveti Sava”, Srednja tehnička škola “Mihailo Petrović Alas”, Medicinska škola, Mikronaselje, privatna kuća u Kolašinskoj ulici, privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala i istureno odeljenje OŠ “Sveti Sava” u Suvom Dolu.

Pravo glasa ima 23. 313 birača.

Biračka mesta biće otvorena u 7 ujutro, a zatvaraju se u 19 sati.

Glasovi se broje na biračkim mestima, nakon čega se, posle prikupljanja u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” šalju u Centar za prebrojavanje i rezultate (CPR) u Kosovu Polju.

Na biračkim mestima sprovodiće se mere zaštite za birače i izborno osoblje zbog pandemije korona virusa. 

Kandidati za gradonačelnika Severne Mitrovice su Milan Radojević iz Srpske liste, Dušan Milunović, nezavisni kandidat, Fljorent Azemi iz Demokratske patrije Kosova (PDK) i Erden Atić iz Pokreta Samoopredeljenje.

Kosovska policija regiona Sever pokriće vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice sa postojećim kapacitetima, bez dodatnog angažovanja iz drugih regiona, rekao je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.

“Imajući u vidu da se izbori održavaju samo u jednoj opštini, nema potrebe za dodatnim angažovanjem iz drugih regiona. Policija će imati normalno, osmočasovno radno vreme, imamo dovoljno osoblja i opreme, kao i snage da to odradimo kako treba, uključujući policijske stanice Zvečan, Leposavić i Zubin Potok”, rekao je Radović.

On je dodao da će policija pokriti svih sedam biračkih centara sa policajcima, koji će se nalaziti u blizini istih, a u saradnji sa licima zaduženim za izbore na opštinskom nivou, kao i sa izbornom komisijom.

“Biće, kao i do sada, ispoštovane mere zabrane okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, zbog pandemije kovida-19. Osim procedure vezane za izborni proces, policija će u sklopu operativnog plana, raditi i na sprovođenju svih mera, kako protiv kovida, tako i u vezi održavanja javnog reda i mira”, kazao je on.

 Bivši kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je 20. oktobra vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.

Severna Mitrovica ostala je bez gradonačelnika nakon što je Goran Rakić iz Srpske liste postao zamenik kosovskog premijera i ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Avdulaha Hotija.

Podujevo ide na izbore iz istog razloga, jer je Agim Veljiu iz redova Demokratskog saveza Kosova u februaru podneo ostavku na to mesto, kako bi preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova.

U opštini Podujevo, pravo glasa ima 87,381 birač, a glasaće se u 45 biračkih centara.Tagovi: PodujevoIzboriMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije