„Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija predstavljao bi skok sa smrtnim ishodom“

Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija predstavljao bi "salto mortale" iliti skok sa smrtnim ishodom, jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Radio Kim novoimenovani ...
Image

Komentarišući jučerašnju izjavu gradonačelnika Štrpca, Dalibora Jevtića, da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, Rašić je kazao da bi to bio gubitnički potez.

„To bi nas Srbe na jugu dovelo do situacije opšte panike i bilo bi 'kud koji, mili moji'. Ja apsolutno nisam za to i za takav pristup, štaviše ja sam upravo ovde zbog toga da bi Srbi ojačali svoj položaj u kosovskim institucijama i smatram da je to ostvarivo, da već jednom dobijemo svoje zaslužena prava. Mi smo drugi narod po brojnosti na Kosovu i kao takvi treba da budemo u svim bitnim institucijama, ali ne samo to, nego u svim bitnim procesima odlučivanja“, dodao je.

Rašić smatra da je Jevtić takvu izjavu dao iz ličnih motiva.

„Koliko znam, on ima ličnih motiva za to što kaže. Nije to zbog brige za svoje sugrađane i za naše učešće u institucijama, nego zbog brige za samog sebe. Zbog toga što je dugi niz godina možda nesavesno obavljao svoj posao i možda će to jednom doći na naplatu“, istakao je novi ministar u kosovskoj vladi.

Rašić tvrdi da je odluka da Srbi sa severa napuste institucije bila pogrešna.

„Mogu da pretpostavim da je jedan broj ljudi, od tih koji su izašli, već shvatio da je napravio grešku, da su sebe i svoje karijere doveli u pitanje… Ima tu ljudi koji su radili po deset, petnaest i više godina u različitim institucijama, pa mislim da su unazadili svoje karijere time što su to uradili. Prvog dana sam rekao da mogu da razumem njihov izlazak zbog sticaja okolnosti i nekomunikacije sa kosovskom vladom i pritiska koji je usledio od strane Beograda da dođe do izlaska iz institucija.“

Dodaje da je Vlada Srbije time htela da pošalje radikalnu poruku Prištini i da parališe institucije.

„Mesec dana nakon toga, vidimo da su napravili štetu… Ukoliko izbori u svim opštinama na severu budu održani kao što je predviđeno – 18. odnosno 25. decembra, to znači da mi dve godine nećemo imati srpske gradonačelnike tamo, jer će albanska ili neka druga manjina biti dovoljno brojna da dobije mesto gradonačelnika. Mislim da je doneta ishitrena odluka i meni je žao što Srbi sa severa nisu malo analizirali pre te odluke.“

„Ovo su bitke koje moramo sami da bijemo“

Na pitanje – da li bi, ukoliko se Srbi južno od Ibra zaista povuku iz kosovskih institucija, to bila prilika za neke nove predstavnike Srba da dođu na vlast, Rašić je kazao:

„Setimo se na koji je način Srpska lista dolazila do izbornih rezultata, kakav svirep odnos je imala prema našim ljudima, zato i imamo scenario koji imamo. I sada oni kao 'izbarani' ne rade ništa kako bi taj narod predstavljali. I sami znate, da li ste od njih mogli da uzmete izjavu, a ne nešto drugo… Da li ste upoznati da je i jedan projekat u okviru ovog ministarstva bio pokrenut kada su u pitanju srpska i ostale zajednice? Zato smatram da mi zaslužujemo bolje. Zato mi moramo da imamo vlast u institucijama jer samo takva vlast – pragmatična i praktična može da nam omogući opstanak. To je moj prvi i osnovni cilj. Ako nismo u stanju da obezbedimo opstanak za sami sebe, onda niko drugi neće to za nas uraditi. Ovo su bitke koje moramo sami da bijemo. Neće doći niko drugi, Amerikanac, Britanac ili Španac, koji će rešiti naše probleme učešća u institucijama. Moj odnos prema ministarstvu, vladi i vama novinarima će biti apsolutno transparentan“.

O daljim planovima i programu resora na čijem je čelu, Rašić će javnost obavestiti nakon što se upozna sa načinom rada dosadašnjih ministara.

„I da već jednom imamo prave predstavnike koji istinski žele dobro svojoj zajednici“, poručio je.

Šokiran Vučićevom izjavom

Rašić kaže da je očekivao da će se „dići prašina“ i da će ga „provlačiti kroz blato“ zbog imenovanja na poziciju ministra u kosovskoj vladi.

„Sve je bilo očekivano, osim one reakcije koja me je šokirala. I sada, četiri dana posle toga, razmišljam kako nikad nigde nisam čuo da predsednik koji je institucija za sve nas, na takav način koristi vokabular prema političkim neistomišljenicima. To me je iskreno iznenadilo i šokiralo, ali ovo je Balkan pa možete svašta čuti“, dodao je.

Ipak, on misli da je sve to „namerno podignuta buka“, odnosno „najobičnija farsa“.

„Više puta smo videli da se preusmerava pažnja na druge stvari, kako bi se prekrio neki određeni dogovor ili potpisivanje sporazuma kao što je najsvežiji primer o tablicama na severu. Toliko buke, rasprave, napetosti i došli smo do toga da 'Mi od danas više ne izdajemo tablice' i sve je okej“, rekao je Rašić.

Na pitanje da li očekuje da Srbija tako prihvati i njegovo imenovanje, odgovorio je:

„Iskreno, bilo bi mi drago, ali ne verujem da će da se to desiti, jer partija na vlasti u Srbiji radi umreženo. Ili ste sa njima ili ste protiv njih. A imaju i dodatak – ako ste protiv njih, onda ste vi njihov najcrnji neprijatelj“.

Radio Kim: Jeste li Vi njihov najcrnji neprijatelj?

„Apsolutno ne. Ja postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan. Pre toga, niko ih nije nazivao (predstavnike Srpske liste, prim. aut.), pa ni ja, a nisam čuo ni druge ljude da govore o njima kao o 'Kurtijevim Srbima', godinu i osam meseci koliko su bili u vladi. Niko ih nije nazivao ni 'Hotijevim Srbima', niti ih je nazivao 'Ramuševim Srbima', čak su išli i na promociju te partije. Sećate se onih slika gde se grle? Niko im nije rekao da su 'Tačijevi Srbi', jer su bili sa njim dok je bio premijer i predsednik“, naglasio je Rašić.

Dodao je da Srpsku listu smatra političkim i ideološkim protivnikom i da predstavnici te partije njega smatraju „najcrnjim neprijateljem“.

Veruje da je to vezano isključivo sa kućnim vaspitanjem.

O žalbi koju je Srpska lista uputila Ustavnom sudu povodom njegovog imenovanja, kritikama domaćih i stranih zvaničnika, odnosima sa Kurtijem, ličnoj i bezbednosti Rade Trajković, više u video prilogu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.