Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“ sutra u Prizrenu

Arhiv Кosova i Metohije, Društvo prijatelja manastira Svetih arhangela kod Prizrena i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i ...
Image

Prva posleratna izložba koju organizuje Arhiv Кosova i Metohije se nakon premijere u Gračanici seli u Dušanovu zadužbinu kraj Bistrice. 

Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljenih razglednica i fotografija, koje predstavljaju jedinstveno fotografsko putovanje od 1878. do 1989. godine. 

Pomenuti ilustrovani materijal prikupljen je u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije. Svoje kolekcije ustupili su i kolekcionari sa prostora Кosova i Metohije.

Arhiv Кosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na Кosovu i Metohiji pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja.

Кrajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu Stojana Zafirovića, „Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine“, a koju su priredili Slaviša Nedeljković i Aleksandra Novakov.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.