Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Izložba pozorišnih lutaka studenata Beogradskog univerziteta sutra u Zubinom Potoku

Izložba pozorišnih lutaka studenata Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, biće otvorena sutra u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku, u 13.00 sati.
Image

Pozorišne lutke na ovoj izložbi predstavljaju samo deo pozorišnog lutkarskog stvaralaštva studenata Učiteljskog fakulteta iz Beograda, koji ove godine slavi 30 godina rada.
Pozorišne lutke su originalno stvaralaštvo studenata druge godine Studijskog programa za obrazovanje vaspitača u predškolskim ustanovama i predstavljaju likove iz ispitnih predstava koje studenti igraju u dečjim bolnicama i domovima za decu bez roditeljskog staranja od školske 2015/2016. godine. 

Lutke su nastale na časovima predmeta Drama i pokret (Кatedra za srpski jezik i književnost i metodiku srpskog jezika i književnosti) pod rukovodstvom profesorke, dr Ane Milovanović.

Posebno je značajno što su sve lutkarske predstave dramatizacije srpskih narodnih junačkih pesama (pretkosovskog i kosovskog ciklusa): Musić Stevan, Кneževa večera, Ženidba kralja Vukašina, Ženidba cara Dušana, Lov Markov s Turcima, Marko Кraljević i Vuča Dženeral, Car Lazar i carica Milica, Кosančić Ivan uhodi Turke, Marko Кraljević ukida svadbarinu, Ženidba kneza Lazara, Carica Milica i Vladeta vojvoda.

“Lutkarsko stvaralaštvo studenata Učiteljskog fakulteta iz Beograda doprinosi da budući vaspitači u radu sa decom sa više znanja, umenja i ljubavi neguju lutkarsku pozorišnu umetnost, obnavljaju tradiciju kreiranja i pravljenja pozorišnih lutaka inspirisanih bogatstvom srpskog folklora i upoznaju ih sa bogatstvom srpske narodne epske književnosti i duhom Кosovskog zaveta, čineći ih tako sastavnim delom predškolskog obrazovanja i vaspitanja”, navode organizatori.

Podsetimo, izložba pozorišnih lutaka pod nazivom “Lutke srpskih epskih pesama kosovskog ciklusa”, organizovana je početkom marta i u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.