Izložba slika “Identiteti” Maje Todić 29. novembra u Gračanici

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom „Identiteti“, biće otvorena 29. novembra u 19.00 časova u Galeriji Doma kulture “Gračanica”.
Image

„Slikarka Maja Todić izabravši da stvara na prostoru bogate tradicije i kulture, nije tu tradiciju prezrela, već ju je prihvatila. Prihvatajući Eliotovsko ‘osećanje istorije’ Todićeva je u prošlosti otkrivala sadašnje, a u sadašnjosti prošlo. Tako detalji sa fresaka kosovskih i metohijskih crkava žive na njenim platnima i sa njenim modernim slikarskim izrazom čine koherentnu sadržajnost. Baš kao što su freske Gračanice čekale vekovima da otkriju svoje boje, Todićeva na svojim platnima koristi žive, tople boje, koje ukazuju na radost života, na nepobedivost duha, nasuprot svem mraku u kom je stvarala“, ističe pesnik i književni kritičar Žarko Milenković. 

Istoričarka umetnosti i profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Jelena Erdeljan kaže: „Motivi sa fresaka Gračanice, najčešće detalji odežde arhijereja i slikanih zastora, te imitacije mermerne oplate, slikarskim postupkom i kolorističkom gamom koja priziva u vizuelno sećanje velikane našeg slikarstva poput Milunovića i Lubarde i njihova dela iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, preobražavaju se u gotovo apstraktne slike koje, ipak, uvek jasno ukazuju na svoju identitetsku utemeljenost u zidovima srpskih svetinja na Кosovu i Metohiji kao i lično iskustvo njihovog autora u poslu oslikavanja crkava i postupcima kaligrafije“.

Maja Todić je rođena 1989. godine u Prištini. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, odsek Slikarstvo, u klasi profesora Zorana Furunovića. Master studije je završila 2015. godine na istom fakultetu. 

Izlagala je šest puta samostalno i učestvovala na više od dvadeset kolektivnih izložbi. 

Dobitnica je nagrade „Dimitrije Popović” za najuspešnijeg mladog stvaraoca 2014. godine koju dodeljuje Dom kulture „Gračanica”. 

Urednica je likovnih programa u Domu kulture „Gračanica”. Selektor je likovnih kolonija „Vidovdan” i „Jesen u Prizrenu”. 
Selektor brojnih grupnih izložbi stvaralaca sa Кosova i Metohije od kojih izdvaja: „Bezimeni” izložba mladih vajara Кosova i Metohije (Galerija Mali likovni salon, Novi Sad); „Lice budućnosti” Izložba radova mladih slikara sa КiM (Zavod za kulturu Vojvodine). 

Član je umetničkog saveta i žirija za nagradu „Longin” za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti koja se dodeljuje u okviru Vidovdanskih svečanosti. 

Dela joj se nalaze u Galerijama: Savremene likovne umetnosti u Nišu, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Galerija MMC Кulturni centar Novi Pazar, Doma kulture Čačak, Galerija Кulturnog centra „Laza Кostić” Sombor, Doma kulture „Gračanica”.

Događaj organizuju Galerija umetnosti Priština – Gračanica i Dom kulture “Gračanica” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.