Izložba “Sricanje sa freske” Maje Milanković u Subotici do 15. februara

Izložba „Sricanje sa freske“ Maje Milanković Todić koja odražava duhovno putovanje u zagrljaju Gračanice, predstavljena je u Кulturnom centru „Sveti Sava” u Subotici.
Image
Foto: Dom Kulture Gračanica

Maja Milanković, talentovana slikarka sa Кosova, donosi jedinstveno iskustvo odrastanja i življenja u neposrednom dodiru sa svetinjama, posebno u intimnom zagrljaju Gračanice Svetog kralja Milutina.

Njeno umetničko stvaralaštvo odražava duboko usađene tragove ovog duhovnog i istorijskog putovanja.

“Iznimno iskustvo odrastanja u neposrednoj blizini svih srpskih svetinja na Кosovu i Metohiji stvorilo je temelje umetničkog identiteta Maje Milanković. Njani radovi odišu duhovnošću i istovremeno nose ožiljke dodira sa svetinjama koje prate vekove postojanja”, navode iz Doma culture u Gračanici.

Njena izložba „Sricanje sa freske“, otvorena u Кulturnom centru „Sveti Sava”, zadužbini Dušana Radića, u Subotici, predstavlja poziv na duhovno putovanje kroz vreme i prostor.

Svojim delima, Maja Milanković ne samo što afirmiše srpsku duhovnost, već i čini da svaki posmatrač oseti prisustvo svetinje u svakom potezu njenog kista.

„Slikarstvo Maje Todić, zapravo je likovna posveta Zavetu kosovskog nebeskog venca koji bdi nad našim grešnim dušama, opominjući nas na ovozemaljsku muku i radost, uz čvrsto postavljen, visoko uzdignuti krst čija nesaglediva senka opisuje naše trajanje“, rekao je slikar Danilo Vuksanović, koji je otvorio izložbu.

Posetioci izložbe imaće priliku da do 15. februara, svakog radnog dana od 10.00 do 14.00 časova, u Кulturnom centru „Sveti Sava“ u Subotici, zavire u svet umetničkog nasleđa i duhovnosti koji Maja Milanković prenosi kroz svoje slike.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.