Izricanje žalbene presude Gucatiju i Haradinaju 2. februara

Izricanje žalbene presude u predmetu Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 2. februar, u 14 časova, saopšteno je iz Specijalizovanih veća.
Image

Sednica će biti javna i moći će da se prati na vebsajtu Specijalizovanih veća na albanskom, srpskom i engleskom ili iz galerije za posetioce u zgradi suda. 

Nakon sednice, u 16:30 časova, portparoli Specijalizovanih veća održaće konferenciju za štampu. 

Podsetimo, Gucati i Haradinaj se terete da su u periodu od 7. do 25. septembra 2020, na tri konferencije za štampu i tokom drugih javno emitovanih događaja, kao i daljim distribuiranjem, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, uključujući podatke koji ukazuju na identitet potencijalnih svedoka. Pored toga iznosili su uvredljive komentare i optužbe na račun potencijalnih svedoka i u više navrata izjavili da nameravaju da osujete rad Specijalizovanih veća.

Konkretno se terete za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje u toku krivičnog postupka, odmazdu i povredu tajnosti postupka. 

Gucati i Haradinaj uhapšeni su septembra 2020, te prebačeni u Hag, a optužnica im je potvrđena decembra iste godine. 

U prvostepenoj presudi proglašeni su krivima i osuđeni na kaznu zatvora od po četiri i po godine u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru, i na novčanu kaznu u iznosu od 100 evra. 

Gucati i Haradinaj podneli su najavu žalbe 17. juna 2022. Na to je predsednik Specijalizovanih veća odredila panel Apelacionog suda. Pripremna sednica za žalbenu raspravu održana je 5. jula 2022, a odbrana je potom dostavila žalbene podneske. Žalbeni pretres održan je 1. i 2. decembra 2022.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.