21:40, 27.02.2020Izvor: RTK2

Izveštaj o proceni prava i sloboda zajednica: Nejednak pristup informacijamaU izveštaju o proceni prava i sloboda zajednica, koji je danas predstavila nevladina organizacija Aktiv, navedeni  su primeri kršenja zakona, među kojima se izdvaja primena Zakona o upotrebi jezika.  

izvestaj-o-proceni-prava-i-sloboda-zajednica-nejednak-pristup-informacijama

RTK2

Izveštaj je urađen kako bi se skrenula pažnja, ne samo na ulogu kosovskih političkih aktera, već i predstavnika međunarodne zajednice, kada je reč o rešavanju najaktuelnijih problema srpske zajednice.  

„Pre svega, naveli smo probleme koji se tiču jezičkih prava, prava povratnika, bezbednosnih problema, kao i niz drugih problema o kojima se danas čak i nedovoljno priča. Naveli smo i dve oblasti koje bi javnost trebalo da zna, možda bi trebalo dati malo veći fokus nevećinskim kvotama. Zakon nalaže da u svim institucijama budu zastupljene nevećinske zajednice, bilo na centralnom ili lokalnom nivou, a drugi problem je pristup penzijama na severu Kosova, što smo uočili. Međutim, još uvek nije urađeno ozbiljno istraživanje, koje bi pokrilo tu temu“, rekao je Igor Marković iz NVO ,,Aktiv.’’

„Šta jesu vladine obaveze, šta jesu obaveze prema pravu poštovanju zajednica i šta mi generalno moramo da učinimo kao zajednica, tačnije kao organizacija koja dolazi iz srpske zajednice, kako bismo ostvarili puno poštovanje onoga što nam po Zakonu pripada“, upitao je izvršni direktor Aktiva Miodrag Milićević.

Govoreći o zakonodavstvu, jedan od autora izveštaja Kejleb Vo poručuje je da nema dovoljno političke volje.

„Pogledali smo veb stranice ministarstava i javnih institucija, samo četiri od njih podjednako pružaju informacije na albanskom i srpskom jeziku, i to je problematično. Da ne govorimo o kvalitetu prevoda, što govori o tome da pripadnici nevećinskih zajednica nemaju jednak pristup informacijama“, rekao je on.

“Problemi jedne zajednice nisu samo problemi te zajednice, već je u pitanju pogrešan pristup većinske prema ostalim zajednicama“, smatra analitičar Nedžmedin Spahiju.

“Kada govorimo o problemima srpske zajednice na Kosovu, treba uzeti u obzir dve stvari, najpre nesposobnost većinske zajednice da integriše srpsku zajednicu, i drugo, insistiranje Beograda da ova zajednica ne bude integrisana na Kosovu. Iako je Beograd prihvatio da srpski politički predstavnici budu u Skupštini Kosova i u ostalim institucijama, to se ipak čini sa velikom rezervom“, poručio je Spahiju.

Predsednik Progresivno demokratske stranke i nekadašnji ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić, smatra da je problem srpske zajednice i to što nema adekvatne političke predstavnike na institucionalnom nivou.

„Mi smo samo nemi posmatrači u celom procesu rešavanja sudbine, dok su predstavnici bilo na predsedničkom ili premijerskom nivou, nažalost bili u dosta bliskim odnosima i što je najveća tragedija, što su ti odnosi bili interno, finansijski povezani, dok mi ostali, sedam godina posle Briselskog sporazuma i dalje nemamo zaključak, koji će, kako danas stvari stoje, doći do neke improvizovane međunarodne konferencije, da li će to biti u Berlinu, Parizu ili Vašingtonu, to nama nije bitno, doći će do nekog novog Dejtonskog sporazuma, gde ćemo opet i dalje biti samo oni koji sprovode ili, opet, nemi posmatrači“, rekao je Rašić.

U izveštaju se nalaze i preporuke upućene Međunarodnoj zajednici, Vladi Kosova, kao i političkim  predstavnicima kosovskih Srba. 
Izveštaj NVO “Aktiv“ podržao je  međunarodni Olof Palme centar.


Tagovi: NVO

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije