Izveštaj SAD: U Srbiji zabeležena značajna kršenja ljudskih prava

U Srbiji su zabeležena značajna kršenja ljudskih prava na koje upućuju navodi o ozbiljnoj korupciji u vladi i problemi sa nezavisnošću pravosuđa, navedeno je u izveštaju o stanju ...
Image

U izveštaju o stanju ljudskih prava za prošlu godinu koji je Blinken predstavio na brifingu u Stejt departmentu, konstatovano je da su u Srbiji zabeležena ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i štampe, između ostalog, zbog nasilja nad novinarima, pretnji nasiljem i hapšenja i krivičnih gonjenja novinara.

Međunarodni posmatrači su konstatovali da je Srbija efikasno organizovala izbore, ali da „dominacija vladajuće stranke, nedostatak pristupa medijima i medijske raznolikosti ograničavaju izbor birača“.

„Ljudska prava krši nedostatak istrage i odgovornosti za rodno zasnovano nasilje, među kojima su nasilje u porodici ili među partnerima, seksualno nasilje i rani brakovi među romskom decom“, navodi izveštaj.

Zabeleženi su slučajevi trgovine ljudima i nasilje usmereno na lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe. Izveštaj navodi da su u državi zabeležena mučenja ili ponižavajuće postupanje u policijskim ustanovama i teški zatvorski uslovi.

„Iako je vlada preduzela korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike koji povredili ljudskih prava, mnogi posmatrači smatraju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na civilno društvo i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni“, navodi izveštaj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.