Izvršen čin hirotonije novobrdskog episkopa Ilariona

Čin hirotonije izabranog novobrdskog episkopa Ilariona, vikara srpskog patrijarha, inače igumana manastira Draganac kod Gnjilana, obavljen je danas u hramu Svetog Save na Vračaru na ...
Image

„Dragi vladiko, Vi ste pokazali da znate da se poistovećujete sa Hristom i sa bližnjima, više od pola svoga života ste proveli na Kosovu, raspetom, stradalnom, ali i mestu vaskrsenja i vskrsavanja i mestu pobede, pobede pre svega istine Hristove ljubavi. Pokazali ste da možete do krajnjih mogućih granica svoju slobodu da podredite slobodi koja je sloboda u Hristu“, kazao je srpski patrijarh.

„Poistovetili ste se sa svakim čovekom s kojim ste dolazili u susret, najpre sa našim narodom mnogostradalnim i pravoslavnim, ali i sa drugim ljudima i sa Albancima, imali ste mesta u svojoj duši i svom srcu da svima svedočite Hrista, raspetog i vaskrslog, znajući da je u poistovećivanju sa Hristom, poistovećenje sa spasenjem svakog čoveka. Mi, episkopi, Vam želimo da ostanete na tom putu i da ga sada sa jednog višeg mesta, kao izabrani episkop crkve Hristove, još snažnije i intenzivnije svedočite svim ljudima sveta, sa svima sa kojima dolazite u podvig, a to znači da verujete pravoslavno i živite pravoslavno“, dodao je patrijarh Porfirije. 

Vladika Ilarion se u svom govoru zahvalio porodici, prijateljima, svom bratstvu manastira Draganac, sveštenstvu… 

„Naročito sam Bogu blagodaran na tome što sam mogao da kao svešteromonah verni narod upoznajem i da se sa njim srodim kroz pesmu i muku, zdravice i opela, bolesti i isceljenja, padove, isposvesti, molitve i zajedničku čašu. Hvala vam Istočani na gospodanju, hvala vam Prizrenci na gospodstvu i Bogosloviji, blagodarim vam Orahovčani i Hočanci na vinu i pesmi, hvala vam Mitrovčani i Kolašinci na srčanosti, zahvaljujem vam Kosovci što uprkos svemu i dalje orete da bi ponovo rodila sveta zemlja naših predaka, a blagodarim i vama kosovski Moravci što ste me naučili da neje muško i tepa, no je muško i trpi tepanje. Kao i to da je Bog sladak, a crkva slatka“ – naveo je on, uz zavetovanje: „Ako zaboravim KiM, neka me zaboravi desnica moja“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.