Jakšić: Odluka suda dokaz da nema eksproprijacije već otimačine na severu Kosova

Osnovni sud u Prištini doneo je presudu kojom se poništava preliminarna odluka kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku i vratio je na ponovno razmatranje.
Image
Foto: Marko Jakšić FB

Jedan od članova pravnog tima koji je zastupao tužbu protiv Vlade Kosova pravnik Marko Jakšić ocenio je večeras da odluka suda ne znači da je postupak gotov, ali da su uspeli da pokažu na pravnom polju ono što sve vreme, kako navodi, tvrde gotovo svi, da nema nikakve zakonite eksproprijacije na severu Кosova već nasilne otimačine privatne imovine.

Jakšić je u objavi na Fejsbuku naveo da su na privatnoj imovini “protivpravno izgrađene baze specijalne policije, kao i da Кurti namerno skriva svrhu eksproprijacije zato što je iza nje militarizacija ove oblasti a ne projekti koji bi služili opštem blagostanju lokalnog stanovništva”.

Sud jeste uvažio sve naše navode iz tužbe, i jeste poništio preliminarnu odluku (što je veliko samo po sebi) ali verovatno zbog straha od pritiska Кurtijevog režima nije odlučio kao što bi po Zakonu o eksproprijaciji morao i u potpunosti obustavio postupak eksproprijacije, već je predmet vratio vladi na ponovno odlučivanje, ocenjuje Jakšić.

“Znajući prirodu Кurtijeve strahovlade znam da nas čeka dalja borba u ovome, jer on neće odustati, niti mnogo haje za odluke suda”, navodi on.

Usta međunarodne zajednice i njihovih predstavnika na Кosovu su puna vladavine prava, i Кurtiju već duže vreme tolerišu razna nepočinstva zbog toga što se na istu poziva dok etnički čisti i diskriminiše u prvom redu Srbe na severu Кosova, dodaje Jakšić.

“Sada su dobili pravnu argumentaciju da od njega momentalno zatraže povlačenje svih policijiskih baza koje su i de jure sagrađene na privatnoj imovini, koja je makar na Zapadu, odakle oni dolaze, svetinja”, naveo je između ostalog Jakšić, čija je imovina takođe predmet sporne eksproprijacije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.