Jakšić: Oštrijeg konflikta neće biti, jer Vučić i Kurti znaju dokle mogu da idu

"Kada Gabrijel Eskobar kaže da očekuje da do kraja meseca bude nađen način da se Srbima sa severa ne promeni svakodnevni život i da ne budu opterećeni dodatnim procedurama, to zvuči ohrabrujuće i ...
Image

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u Beogradu izrazio uverenje i nadu da Srbi na severu Kosova neće videti nikakvu promenu u svojim životima 1. septembra, za kada vlada u Prištini najavljuje početak primene mera reciprociteta.

Posle sinoćnih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Eskobar je jutros novinarima rekao da je njegova nada da Srbi na severu Kosova „neće suštinski postati gosti u svojoj zemlji“, da će „biti priznati kao legitimni državljani i Srbije i Kosova“ i da će „nastaviti mirno da žive“.

„Zanimljiva konstatacija da će Srbi sa severa biti priznati kao legitimni državljani i Srbije i Kosova. Da li je to neka najava dvojstva, koje bi se primanjivalo i na tablice i na dokumenta, to još ne znamo. Moglo bi da bude, barem za neko izvesno vreme kako bi se snizila tenzija, što je bio cilj američkog i evro-posrednika. Naravno da konflikta oštrijeg neće biti, ne samo zato što je KFOR pojačao prisustvo, već mnogo više zbog toga što i Vučić i Kurti znaju dokle mogu da idu, bez obzira na oštru retoriku i nepopustljivost“, dodaje Jakšić.

On smatra da se na neki način vraćamo u vremena stabilokratije, da je glavno obezbediti da ne dođe do konflikta, a onda videti kako će se rešavati druga pitanja.

„Ako se zapelo o dva tako bizarna pitanja kao što su tablice i dokumenta, kako onda doći do konačnog sporazuma gde su stavovi dijametralno različiti? Bez obzira na to da li će biti pronađeno rešenje u narednih pet dana, veoma je važno da strane to ne dožive ni kao pobedu, ni kao poraz. Ovo je samo jedna etapa u pregovorima, a čekaju ih mnogo ozbiljnija pitanja. Ono što ide u prilog Beogradu je što je Eskobar govorio da sva pitanja iz Briselskog sporazuma budu sporvedena, uključujući i Zajednicu srpskih opština, a kada o tome govore Amerikanci, to dobija na težini i čini mi se stvara novu platformu za buduće pregovore“, smatra.

Jakšić navodi da su, otkako je Bajden ušao u Belu kuću, popravljani odnosi EU i SAD, kao i da se jedan od pravaca koordinacije spoljne politike tiče Balkana i dva goruća pitanja – Kosovo i Bosna i Hercegovina.

„Vidimo na delu pojačani američki angažman što je dobro, posle svih godina u kojima možemo da govorimo o bezidejnosti EU, ja više verujem Amerikancima koji kada se prihvate nekog posla, žele i da ga reše. Čini se da je Kosovo u kontekstu ukrajinskog rata dobilo na značaju, pa smo čuli i da je Entoni Blinken spreman da se agažuje“, kaže Jakšić.

Poručuje da će obe strane morati da se pomire sa činjenicom da nemaju sve.

„U Prištini je otežavajuća okolnost što šef evro-diplomatije i izaslanik dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo, s druge strane, Beograd mora da prihvati da su umešani Amerikanci, koji ponavljaju da je jedino repšenje međusobno priznavanje. Postoji manevarski prostor i otežavajuće okolnosti, ali to zavisi od dobre volje pregovarača. Stičem utisak da i Vučiću i Kurtiju odgovara status kvo, jer ovakvu situaciju koriste da se prikažu kako spasioci svojih nacija i podižu politički rejting“, rekao je Jakšić.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.