Janjić: Realnost je da Srbija sada priznaje dokumente Kosova

Realnost je da je Srbija počela da priznaje dokumente Kosova nakon dogovora Beograda i Prištine o ličnim dokumentima, izjavio je predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
Image

On je kazao da činjenica da se radi o usmenom dogovoru njemu zapravo uliva poverenje, jer je to “dil”, a on je “mnogo više obavezujući”.

“Iza dila, tvrde reči i bese postoji i vendeta, sankcija za neizvršavanje”, rekao je Janjić u Danu uživo na N1.

Ipak, on je rekao da se proces pregovora ne vodi transparentno i demokratski na strani Srbije.

Kako je kazao, Srbija nema institucije koje učestvuju u pregovorima, dok se u Prištini pregovarači „vide se sa civilnim društvom, parlamentarnom opozicijom i stručnim timom koji je višestranački“.

“Mislim da su ovo prvi znaci da bi Aleksandar Vučić trebalo da dozvoli da vlada radi svoj posao… a ne da stalno idemo iz panike u paniku”, rekao je Janjić.

Upitan da prokomentariše to što je dogovor o dokumentima predstavljen kao neka vrsta pobede, kazao je da je to “mali pokret puža u pravom smeru”, a da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel “širio lažni optimizam”.

Sa tim rešenjem de fakto se ušlo u fazu dvojnog državljanstva, ocenio je Janjić i dodao da je Kurti prvi put uspeo da postigne rezultat merama reciprociteta.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.