Jarinje: Prekomerna upotreba sile specijalne policije Kosova nad direktorom NVO Aktiv

Izvršni direktor NVO Aktiv iz severnog dela Mitrovice, Miodrag Milićević, danas je na severu Kosova bio izložen fizičkom i verbalnom maltretiranju od strane pripadnika Jedinice specijalne ...
Image

Kako se navodi, do incidenta je došlo oko 9.30 časova, u blizini prelaza Jarinje, kada su Miodraga Milićevića zaustavili pripadnici specijalne jedinice Kosova, izdvojili iz kolone, a u trenutku ispitivanja jedan službenik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak. 

Istovremeno, dodaje se, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da „ćuti“ i postavljali mu pitanja „zašto nema kosovska dokumenta“. 

„Tokom cele procedure od zaustavljanja do ispitivanja, izvršni direktor NVO Aktiv je u potpunosti sarađivao sa policijom i ničim nije izazvao nasilnu reakciju pripadnika policije“, ističe se u saopštenju. 

NVO Aktiv je užasnuta ovim incidentom i najoštrije osuđuje nasilno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica.

„Udarac u stomak je čista brutalnost i ničim izazvana prekomerna upotreba sile od strane specijalnih jedinica policije ukazuje na narušeno bezbednosno okruženje na severu Kosova i nekontrolisano delovanje pripadnika policije koje preti produbljivanju krize i mogućoj eskalaciji već narušenog bezbednosnog okruženja na severu Kosova“, ukazuje NVO Aktiv. 

NVO Aktiv upozorava na nedopustivo ponašanje pripadnika jedinice specijalne policije i poziva kosovsku vladu i nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu kojom bi se utvrdila odgovornost pripadnika Jedinice specijalne policije i time sprečilo ponavljanje sličnih situacija. 

„Ovo je posebno opasna situacija uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovođenja druge faze odluke Vlade Kosova o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama“, upozorava NVO Aktiv.  

Protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga biće podneta prijava Policijskom inspektoratu Kosova i svim nadležnim organima, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.