11:56, 08.03.2020Izvor: Radio Kontakt plus

"Jednake mogućnosti znače jednaku budućnost"“Cveće je lepo, ali mi želimo rodnu ravnopravnost na mestima odlučivanja, u imovinskim pravima, u mirovnim pregovorima i u zapošljavanju." 

jednake-mogucnosti-znace-jednaku-buducnost

Foto: EULEX

Ovo je moto kampanje o rodnoj ravnopravnosti, koju je EULEX pokrenuo u partnerstvu sa "Mrežom žena Kosova" (MŽK) i NVO "Žensko pravo" iz Severne Mitrovice, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, saopšteno je iz Kancelarije za medije EULEX-a. 

Dodaje se da kampanja uključuje postavljanje bilborda širom Kosova i video koji ima za cilj podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti. 

Govoreći o kampanji, zamenik šefa EULEX-a, Cezary Luba rekao je da jednake mogućnosti znače jednaku budućnost.

„Kosovo je 2020. godine ostvarilo napredak u uključivanju većeg broja žena u proces donošenja odluka, izabravši prvu predsednicu skupštine i pet ministarki. Ova povećana politička zastupljenost žena ohrabruje i želeli bismo da se ona odrazi na sve nivoe društva.”

Zamenik šefa EULEX-a takođe je naglasio važnost jednakog pristupa žena imovini, jer to na kraju vodi ka ekonomskom osnaživanju.

„Pomaže u razbijanju lanca zavisnosti koju preživeli porodičnog nasilja mogu imati prema svojim počiniocima“, kazao je Luba. 

Tijana Simić LaValley, direktorka programa u NVO "Žensko pravo", naglašava da je neophodno uključiti žene u mirovne pregovore.

„Istraživanja pokazuju da uključivanje žena u mirovne pregovore povećava šanse za uspešan ishod za 64%. One imaju humanistički pristup, koji naglašava potrebe ljudi pogođenih sukobom. Ženska srca su u miru, a ne u ratu.” 

U saopštenju se precizira da je ova kampanja deo EULEX-ovog rada na pitanjima rodne ravnopravnosti.

Podsećaju da od juna 2018. godine, kada je EULEX-u okončan izvršni mandat pravosuđu, Misija prati slučajeve rodno zasnovanog nasilja kroz ceo lanac krivičnog pravosuđa - od istrage do krivičnog gonjenja, praćenja suđenja i izvršenja kazni - i daje preporuke kosovskim vlastima da poboljšaju svoje postupanje. 

Pored toga, EULEX u partnerstvu sa Institutom za sudsku medicinu sprovodi kampanju “Progovori na vreme“ o važnosti očuvanja bioloških dokaza u slučajevima seksualnog nasilja za utvrđivanje postojanja krivičnog dela i dovođenje počinitelja pred lice pravde.

Do sada je oko 800 učenika iz 17 osnovnih i srednjih škola pohađalo predavanja stručnjaka sa Instituta za sudsku medicinu i iz Policije Kosova, stoji u saopštenju.


Tagovi: NVORodna ravnopravnostEULEX

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije