Jeremić: Prihvatanje francusko-nemačkog sporazuma – „nacionalna katastrofa“ i „paklena veleizdaja“

U visokim diplomatskim krugovima zaista se očekuje da će u ponedeljak u Briselu Vučić i Kurti u načelu prihvatiti, a možda čak i parafirati plan o uspostavljanju međunarodne jednakosti Beograda i ...
Image

„S obzirom da je Srbija država, ako pristane na jednakost sa “Kosovom”, nedvosmisleno bi prihvatila da je i “Kosovo” država. Odnos Srbije prema članstvu “Kosova” u međunarodnim organizacijama može i ne mora eksplicitno stajati u sporazumu, ne pravi nikakvu razliku“ – naveo je takođe Jeremić u tekstu koji je objavila Nova. 

Posledice „izdaje“ bile bi, dodaje – tragične. 

„“Kosovo” bi uskoro priznalo pet članica EU koje to do sada nisu učinile, nakon čega bi ono ekspresno bilo primljeno u NATO i Savet Evrope. UN i UNESCO bi bili sledeći. Za nekoliko godina, Albanija i “Kosovo” bi se i zvanično spojili u jedinstvenu albansku državu, koja bi imala dalje teritorijalne aspiracije prema Srbiji, ali i prema drugim državama Zapadnog Balkana, što bi neizbežno vodilo ka novim tenzijama i sukobima. Bez obzira na to šta bi na papiru stajalo vezano za SPC, sve naše crkve i manastiri u pokrajini bi u roku od jedne decenije bili preuzeti i albanizovani“ – piše Jeremić.

Sa druge starne, ocenjuje da bi Vučić u Briselu, Parizu i Berlinu dobio „tretman sličan Zelenskom“ i „potpuno odrešene ruke da uradi šta god poželi u Srbiji“, a da bi međunarodna zajednica potom započela  sa njim razgovore o budućnosti BiH, sa ciljem da se revidira Dejton i ukinu najznačajniji elementi autonomije Republike Srpske, te da bi se i taj proces završio „veleizdajom“.  


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.