Jeremić: Zahvaljujući mišljenju MSP bez potpisa Beograda nema članstva Prištine u UN

"Bez potpisa Beograda na sporazum koji omogućava članstvo Prištine u UN - to ne može da se dogodi, jer da može, to bi već bilo urađeno za sve ove godine“, rekao je predsednik Narodne ...
Image

Jeremić je izjavio i da zahvaljujući mišljenju Međunarodnog suda pravde (MSP) isključivo od Srbije zavisi da li će Kosovo postati član UN i da će bilo kome ko bi se usudio da krene „u pravcu prihvatanja prišinske stolice u UN, a što bi značilo priznavanje nezavisnosti te lažne države“, pad s vlasti biti „najmanji problem od svega što će mu se dogoditi“ – navode iz Narodne stranke.

Jeremić je istakao, tokom razgovora sa građanima u Šidu – da nije tačno da je Međunarodni sud pravde rekao da je Kosovo nezavisna država, nego da deklaracija prištinske vlasti o nezavisnosti ne krši međunarodno pravo, ali i da o tome da li će Kosovo postati država ili ne odlučuje Savet bezbednosti UN, a tamo pravo veta imaju Rusija i Kina, koje su rekle da će glasati onako kako Srbija od njih bude tražila – dodaju iz ove stranke. 

„Ako bismo u Šidu danas mi svi prisutni potpisali nekakvu deklaraciju o nezavisnosti Šida, takođe ne bismo prekršili međunarodno pravo, ali ne bismo stvorili ’Republiku Šid’. Tako i Albanci – nisu prekršili međunarodno pravo, ali nisu stvorili državu, već od Srbije zavisi da li će imati državu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo će pitanje Kosova i Metohije biti „tema nad temama“ i u kampanji za izbore koji će biti održani krajem ove godine ili početkom sledeće.

On je dodao i da „ni slučajno ne bi trebalo navijati“ da Vučić potpiše sporazum kojim se omogućava članstvo Kosova u UN, jer bi to bila „generacijska tragedija“.

„Džabe nam i ako dođemo na vlast u roku od 90 dana posle tog potpisa, jer bi šteta za nacionalne interese bila trajna i nepopravljiva“, zaključio je Jeremić.

U reakciji na Jeremićeve poruke, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ocenio je da Kosovo nije član UN „samo zahvaljujući snažnoj borbi predsednika Aleksandra Vučića da to spreči“. Zaključio je i da se Vuk Jeremić „pitao“ – „do sada bi Kurtiju i crveni tepih postavljali“.

„Zato neka se ne kiti tuđim zaslugama, nego neka objasni zašto mu se Kurti svakodnevno zahvaljuje?“ – naveo je Petković, uz fotografiju, kako su to više puta tvrdili pojedini mediji i članovi SNS-a – naslovne strane prištinskog lista Express na kojoj na srpskom jeziku piše „Hvala Vuče“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.