Jeremiću zabranjen ulazak na Kosovo, osnovan Pokrajinski odbor Narodne stranke

Kosovska policija nije dozvolila predsedniku Narodne stranke, Vuku Jeremiću, da uđe na Kosovo, javlja RTV Kim.
Image

Jeremić je zadržan na prelazu Merdare oko tri sata, nakon čega mu je poseta i definitivno zabranjena.

Bilo je planirano da Jeremić danas prisustvuje osnivanju Pokrajinskog odbora Narodne stranke u Lapljem Selu.

„Predsednika naše stranke Vuka Jeremića nisu pustile albanske vlasti da uđe na Kosovo. U jednom momentu su ga pustili i dali mu stikere da stavi na tablice. Dok je stavljao stikere, neko ga je video iz kućice, da li iz carine ili policije, izašao je i rekao 'moramo da vas zadržimo'. Rekli su mu da moraju da dobiju odobrenje da li on može ući na Kosovo. Zadržali su ga tri sata. On je insistirao da mu se vrati lična karta i da se vrati nazad, ali su mu oni rekli da moraju da sačekaju da dobiju odgovor. Naravno, usledio je negativan odgovor i on se vratio“, kazao je Žarko Ristić.

Ristić je dodao da ovaj slučaj pokazuje, da ono što aktuelna vlast priča o Jeremiću kao odgovornom zbog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu – nije baš tako.

„Predstavnici vlasti na Kosovu se boje njegovog prisustva ovde, zato što se rađa neka nova svest na samom Kosovu“, kazao je Ristić.

Formiran Pokrajinski odbor: Obaveza štiti interese Srba na KiM

Pokrajinski odbor Narodne stranke je ipak formiran, a za predsednika je izabran Žarko Ristić iz Prištine.

Osnivačkoj skupštini su prisustvovali potpredsednik Narodne stranke i šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije, Miroslav Aleksić, poslanik Vladimir Gajić i predsednik beogradskog odbora Uroš Tešmanović.

„Ideja je da nastavimo da širimo našu organizaciju na Kosovu i Metohiji, da pružimo maksimalnu podršku građanima koji žive ovde. Naša obaveza je da zaštitimo interese građana koji ovde žive i to ćemo sasvim sigurno raditi kroz našu političku organizaciju“, kazao je Aleksić.

Dodao je da je politika Narodne stranke da je Kosovo sastavni deo Srbije, da je u centar njihove politike čovek, pojedinac koji živi na ovim prostorima.

Aleksić je rekao da će svi poslanici Narodne stranke redovno dolaziti na Kosovo, kako bi pružali pomoć Srbima koji ovde žive.

„Pogotovo u situaciji kada država Srbija kroz Srpsku listu, ne da ne pomaže građanima Kosova i Metohije, već ih na neki način ucenjuje, maltretira, pritiska i to traje.“

Članovi Pokrajinskog odbora su, kako je Aleksić rekao, iz Prištine, Lipljana, Štrpca, Gnjilana, Pasjana, Kosovske Mitrovice itd.

„Građani na Kosovu i Metohiji više ne mogu da trpe zulum Srpske liste, rekli su „dosta je“ i tako i treba… Narodna stranka će biti alternativa i već smo alternativa. Narodna stranka ovde želi da pokaže da se više ne boje Srpske liste i da su spremni da se bore za opstanak srpskog naroda na KiM“, kazao je Aleksić.

Kazao je da više niko ne sme da ode sa Kosova i Metohije i da država Srbija treba da da pruži podršku svojim građanima kako bi ostali ovde.

Na pitanje da li se plaši pritisaka na članove Narodne stranke na Kosovu, Aleksić je rekao da će ova partija biti tu uvek uz svoje ljude i sve građane koji „trpe maltretiranja od pojedinaca iz Srpske liste“ i da će „razbiti strah“.

„Mi ćemo doći da pružimo zaštitu tim ljudima. Mi ćemo da razgovaramo sa tim opštinarima, koji se usuđuju da nekome vrate platu ili da mu ne daju platu ili da ih ucenjuju za drva za ogrev“, poručio je Aleksić.

Aleksić je rekao da razvoj situacije, posebno na severu Kosova i odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Kosovu pokazuju da „Srpska lista neće još dugo vedriti i oblačiti“.

„Treba da razmisle kako se ponašaju prema svojim sugrađanima“.

Ono što se dešava poslednjih dana na severu Kosova je, kako je dodao, samo još jedna u nizu predstava režisera Aleksandra Vučića.

„Ovo je isto kao što je bila predstava za dokumenta pre par meseci, kao što je nekada davno poslat freskopisan voz, kad žele da prikriju novi poraz i novu predaju oni podižu tenzije“.

Aleksić je rekao da je cilj širenje propagande u Srbiji, jer građani ne mogu da znaju šta se tačno dešava na Kosvovu.

„Vučić sa medijskom mašinerijom zloupotrebljava Srbe sa Kosova stvarajući privid nekakve velike tenzije i nekakvih velikih sukoba, problema itd. Mislim da građani Srbije treba da budu svesni da se iza svake takve predstave krije novi poraz, ovoga puta u okviru dijaloga u Briselu.“

O izlasku iz kosovskih institucija

Izlazak Srba sa severa iz kosovskih institucija je, prema Aleksićevim rečima, još jedna predstava.

„Sad im treba predstava kako da svale krivicu na neke druge. Ključni poraz Srbije je to što je dozvolila izbore 2014. godine na severu Kosova i da Srbi uđu u institucije Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. Srbija je za to vreme izgubila pravosuđe, sudije, policiju, energetski sistem, pozivni broj, praktično sve što su osobenosti koje čine državu… Sve su izgubili i sada se povlače iz institucija. Pa da nisu malo zakasnili? Kome ostavljaju sada građane na severu Kosova? Kome ostavljaju? Albancima? Dakle, bili ste tu dok ste trebali da razvlastite Srbiju, a sad kad ste to učinili sad kažete 'Nećemo više, mi idemo a građani neka ostanu sami'. Pa nije valjda? To je ta politika Aleksandra Vučića. To je ta poruka koju šalje građanima na severu Kosova. E pa mi ćemo se boriti protiv toga svim silama“, poručio je Aleksić.

Na pitanje šta će se desiti nakon što Srbi napuste Kosovsku policiju i pravosuđe, Aleksić je rekao:

„Vreme će pokazati šta će da se dešava… Ja ne mogu da pretpostavim. Sasvim je sigurno da će napraviti određene tenzije, određene probleme. Da li će doći do novih izbora na Kosovu? Nije nemoguće. Verovatno to može biti jedna od stvari. Hajde da vidimo kakvi će biti potezi Beograda. To je sada ključna stvar. Naravno i Prištine kao njihovog koalicionog partnera.“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.