15:48, 28.05.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Jevtić i Bratu razgovarali o potrebi većeg angažovanja institucija u sprečavanju incidenataMinistar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić i ambasador OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, razgovarali su danas o poslednjim incidentima u kojima su Srbi povratnici bili na meti napadača.

jevtic-i-bratu-razgovarali-o-potrebi-veceg-angazovanja-institucija-u-sprecavanju-incidenata

Foto: MZZP

Tokom susreta dva zvaničnika zaključeno je da je neophodno veće angažovanje svih institucija na Кosovu u rešavanju bezbednosnih incidenata koji su zadnjih meseci pogodili srpsku zajednicu i povratničke sredine, navodi se u saopštenju iz Ministarstva za zajednice i povratak. 

Kako se navodi, Misija OEBS-a na Кosovu sa žaljenjem gleda na sve što se događa i zabrinuta je zbog učestalih napada na Srbe i njihovu imovinu na Кosovu.

Ambasador Bratu je istakao da je misija OEBS-a povećala svoje prisustvo u mestima gde su se dešavali bezbednosni incidenti u kojima su meta bili Srbi povratnici i da su već preduzete aktivnosti na lokalnom, regionalnom i centralnom nivou u cilju institucionalnog rešavanja ovakvih problema, ističe se u saopštenju.   

Jevtić je tokom sastanka zahvalio ambasadoru i Misiji OEBS-a na Кosovu što adekvatno reaguju i osuđuju sve incidente koji pogađaju nevećinske zajednice i njihovu imovinu. 

”Imamo primere da kada predstavnici međunarodnih organizacija više govore o problemima nevećinskih zajednica na Кosovu i kada postoji veće angažovanje, dolazi do pozitivnih promena. Upravo zbog toga je neophodno da se svi aktivnije uključimo u zaštitu prava zajednica i sprovođenju zakona”, kazao je Jevtić.

Sve zajednice, uključujući i nevećinske, treba da imaju jednaka prava i uživaju jednaku zaštitu na Кosovu i s tim u vezi je potrebna veća posvećenost i angažman pojedinaca i institucija na Кosovu, zaključeno je na današnjem sastanku.

Dogovoreno je i da se pokrene više inicijativa i konretnog zajedničkog delovanja svih insitucija u cilju zaštite imovine i života povratnika. 


Tagovi: OEBSSrbiBezbednostPovratnici

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije