14:28, 24.02.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Jevtić i Bratu: Zvaničnici da se uzdrže od zapaljive retorike koja negativno utiče na one koji žele da se vrate na KosovoMinistar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i ambasador OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, saglasni su da je neophodan nastavak saradnje u pogledu procesa povratka raseljenih, kao i da se zvaničnici u javnosti moraju uzdržati od upotrebe zapaljive retorike, koja u velikoj meri negativno utiče na sve one koji su se odlučili ili razmišljaju da se na Kosovo vrate.

jevtic-i-bratu-zvanicnici-da-se-uzdrze-od-zapaljive-retorike-koja-negativno-utice-na-one-koji-zele-da-se-vrate-na-kosovo

Foto: MZZP

Na sastanku je istaknuto da je proces povratka u stagnaciji iz različitih razloga, od kojih su najveći uzurpirana imovina, kao i bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama. 

S tim u vezi, postoji jasna namera Ministarstva za zajednice i povratak da u budućnosti preduzme konkretne korake na institucionalnom nivou, kako bi došlo do pozitivnih promena, navodi se u saopštenju tog ministarstva. 

Bratu i Jevtić su saglasni da je neophodno nastaviti saradnju u pogledu procesa povratka raseljenih i da se u javnosti zvaničnici moraju uzdržati od upotrebe bilo kakve zapaljive retorike, koja u velikoj meri negativno utiče na sve one koji su se odlučili ili razmišljaju da se na Kosovo vrate.

”Veoma je važno da dođe do promene trenutne situacije. Za tako nešto nam je neophodna podrška OEBS-a, resornih ministarstava, ali i ostalih institucija na Kosovu. Nisu dovoljne samo reči, već je jako bitno da se uspostave mehanizmi koji će institucije naterati da sprovode dogovoreno” -  rekao je ministar Jevtić.

Na sastanku je bilo reči i o budućim planovima MZZP, nastavku saradnje na Skopskom procesu i povratku raseljenih, unapređenju života povratnika i nevećinskih zajednica, kao i o primeni dogovorenih strategija. 


Tagovi: OEBSBezbednostPovratnici

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije