18:37, 15.12.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Jevtić i švajcarski ambasador na Kosovu o raseljenim licima i povratnicimaMinistar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, razgovarao je sa švajcarskim ambasadorom u Prištini, Tomasom Kolijem (Thomas Kolly), o položaju interno raseljenih lica, povratnika i nevećinskih zajednica na Kosovu.

jevtic-i-svajcarski-ambasador-na-kosovu-o-raseljenim-licima-i-povratnicima

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Sagovornici su se složili da je važno da sve institucije sarađuju i da je potrebno uložiti veći trud i napor kako bi bile zatvorene teme koje se tiču povratka, kolektivnih centara i zbrinjavanja interno raseljenih lica, navodi se u saopštenju Jevtićevog kabineta.

"Od presudnog je značaja postojanje vladavine prava, koja može biti motiv mladima da ne odlaze sa Kosova. Česti izbori predstavljaju jasan pokazatelj nestabilnosti društva i to je glavni uzrok manjka investicija, adekvatnog planiranja i opšteg napretka. Švajcarska jeste dobar primer suživota različitih zajednica, mogućnosti upotrebe jezika i poštovanja ostalih prava nevećinskih zajednica", kazao je Jevtić, dodaje se u saopštenju.

Švajcarski ambasador je kako se navodi u saopštenju, kazao da proces povratka zavisi od ekonomskog razvoja, zastupljenosti nevećinskih zajednica u institucijama, ravnopravne upotrebe jezika i nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Jevtić je zahvalio ambasadoru na podršci koju Vlada Švajcarske pruža građanima Kosova, uključujući i nevećinske zajednice, stoji u saopštenju


Tagovi: SrbiAmbasadaRaseljena licaPovratniciKosovoŠvajcarskaMZZPDalibor Jevtić

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije