Jevtić u Vašingtonu o ukidanju dinara i položaju Srba na Kosovu

Saopštila pres služba gradonačelnika Štrpca
Image
Foto: Opština Štrpce

Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić boravio je u službenoj poseti Vašingtonu tokom koje je, pored prisustva tradiocionalnom Molitvenom doručku, imao sastanke u Кongresu i Stejt departmentu.

Na sastanku sa kongresmenima Robertom Aderholtom, Džonom Mulinearom i Trejsi Menom, Jevtić je govorio o „teškom položaju Srba na KiM kao rezultatu politike aktuelnog režima u Prištini, koji svakodnevnim različitim akcijama i odlukama sprovodi proces proterivanja srpskog naroda sa Kosova“, saopštila je pres služba gradonačelnika Štrpca.

Kako se navodi, Jevtić je u konkretnim primerima govorio o posledicama dosadašnjih odluka kosovske vlade sa posebnim akcentom na poslednju odluku o ukidanju dinara, koja će, dodaje se, biti direktan udar na egzistenciju srpskog naroda na Кosovu.

„Кao neko ko je verovao u multietničko društvo na Кosovu, neko ko je bio deo procesa integracije Srba u insititucije Кosova, neko ko je radio na izgradnji mostova suživota, duboko sam razočaran i zabrinut onim što Priština radi i krajnje je vreme da međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila Кurtija u nameri da iseli preostali srpski narod na Кosovu“, navodi se u saopštenju.

On je kongresmene upoznao sa tim da su Srbi svakodnevno izloženi različitim vidovima pritisaka, da su hapšeni i pritvarani bez osnova, da im se oduzima imovina, te da se administrativno centralizuju svi procesi „kako bi se onemogućilo upravljanje u opštinama u kojima su Srbi većina“.

Takođe je rekao da se uzurpiraju resursi lokalnih samouprava, kao što je to slučaj sa Ski centrom Brezovica, a poslednje akcije upada u zdravstvene ustanove i hapšenje zdravstvenih radnika, kako je istakao, najbolji su pokazatelj da se aktuelni režim u Prištini „neće zaustaviti dokle god se Srbima ne ukine svaki element života na Kosovu“.

„U trenutku kada Кurti, spremajuči se za parlamentarne izbore, nema šta da predstavi kao rezultat vladavine u oblastima ekonomije, infrastrukture i generalno života građana, preostalo je da udarom na sve što nosi prefiks ‘srpsko’ u kampanju krene upravo igrajući na kartu nacionalnih osećanja“, rekao je između ostalog Jevtić na sastancima u Кongresu.

Pozvao je kongresmene da posete srpske sredine na Кosovu kada im to vreme dozvoli.

U Stejt departmentu Jevtić se sastao sa Kolin Hiland, direktorkom Stejt departmenta poslova za Južnu i Centralnu Evropu.

Kako se navodi, i na tom sastanku je dominatna tema bila odluka o okidanju dinara gde se govorilo o svim posledicama ove odluke Prištine.

Jevtić je izneo podatke o broju korisnika različitih kategorija plata, penzija, socijalnih davanja, stipendija, minimalnih zarada, svega onoga što dolazi od strane Republike Srbije i što suštinski održava preostali srpski narod u ekonomskom smislu na Кosovu.

Takođe se razgovaralo i o situaciji u opštinama sa srpskom većinom, kao i položaju Srba u sredinama u kojima Srbi čine nevećinski narod.

„Jevtić je na kraju sastanka zahvalio Hiland na iskazanom vrlo jasnom stavu povodom odluke Prištine o ukidanju dinara i ujedno zaključio da je krajnje vreme da se takvim i sličnim akcijama Vlade Кosova stane ne put, jer one za cilj imaju ukidanje multietnočkog društva na Кosovu“, kaže se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.